Egy negyedév alatt csaknem 300 millióért ad közbeszerzési tanácsot Orbán ügyvédje

Egy negyedév alatt csaknem 300 millióért ad közbeszerzési tanácsot Orbán ügyvédje

Összesen

292 millió 875 ezer forintnyi közbeszerzést nyert el

tanácsadásra az Orbán család ügyvédjeként ismert fideszes képviselő, Bajkai István cége, az Aponius Consulting Kft. 2020. második negyedévében. A 43 részből álló tendert a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ) írta ki. Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában olvasható, a DKÜ hasonló tárgyban már kötött szerződést, azonban a szerződés a vonatkozó kormányhatározatokban a DKÜ Zrt. lebonyolítási körébe utalt, párhuzamosan lebonyolítandó eljárások nagy mennyiségére tekintettel kimerül, így a DKÜ-nek a közbeszerzési lebonyolítói, minőségbiztosítói és egyéb kapcsolódó pénzügyi és informatikai kapacitások biztosítása érdekében a lehető leghamarabb új szerződést kell kötnie.

Bajkai cége a 43-ból 29 esetben közbeszerzési eljárás lebonyolítása címszóval szerződött, ezek értéke 1 millió 875 ezer forinttól 9 millióig terjedt, alvállalkozóként pedig a Csendes Consulting Közbeszerzési Tanácsadó Zrt.-t, Gacsályi Bélát, a Mátyus Ügyvédi Irodát és az ODC Open Doors Consulting Kft.-t jelölték meg.

Kilenc esetben a szerződés műszaki szaktanácsadás megrendelése közbeszerzéshez jogcímet jelöl meg, ezek értéke 5 és 20 millió forint között mozog, és alvállalkozókat nem neveztek meg.

Kettő szerződésen olvasható a pénzügyi szaktanácsadás megrendelése közbeszerzéshez jogcím, ezek egyenként 10 millió forintos üzletek, alvállalkozók személye itt sem ismert.

Egy ügylet szól közbeszerzési tanácsadásról, kettő pedig közbeszerzési szaktanácsadásról. Orbán ügyvédje előbbiért 8, utóbbiakért pedig 22, illetve 25 millió forint értékben nyújthat be számlát az adófizetőknek. Alvállalkozók megnevezésére itt sem került sor.

A szerződéscunami szorosan kapcsolódik ahhoz a tanácsadás-sorozathoz, melyről idén februárban hullt le a lepel. Akkor arról is beszámoltunk, Orbán ügyvédje nem cégén, hanem ügyvédi irodáján keresztül már kellett volna, hogy felügyelje a közbeszerzések tisztaságát, de az olyannyira nem sikerült, hogy

az Európai Bizottság ellenőrei egymilliárd euróra büntették a magyar adófizetőket.

Fidesz-módi: miattuk büntették az országot, most Rogánnak dolgoznak

Bajkai István fideszes képviselő - akit csak az Orbán család ügyvédjeként emelgetnek - Aponius Consulting Kft. nevű cége informatikai beszerzések tanácsadására szerződött a Rogán Antal propagandaminiszter fennhatósága alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel - írja a 24.hu.