Add a voksod húsz tojásért?!

Szintet léptek a kormánypártok a nélkülözők megnyerésében. A választások közeledtével megszaporodnak a politikusok által szervezett étel-, élelmiszerosztások.

A miheztartás végett felmatricázták Bajkai István fideszes politikus, Orbán Ráchel jogi képviseletét is ellátó ügyvéd nevével azokat a tojásos dobozokat, amelyeket rászorulóknak osztottak ki a főváros VI. kerületi önkormányzati ételosztásán - közölte az RTL Klub.

Lapinformációk szerint a Terézváros egy részét is felölelő választókörzetben indíthatják Bajkait a 2018-as országgyűlési választásokon.

A Fidesz politikusa azt mondta a televíziónak, nem tudja, hogyan került az általa vásárolt tojás az önkormányzati ételosztásra, azt viszont elismerte, hogy tojásokat ajánlott fel jótékonysági céllal.

Bárki is vetemedett arra, hogy felmatricázza a tojástartókat, arcul vágta a nélkülözőket. Az is, aki látta a címkézett adományt és úgy kiosztotta.

Enélkül is sokan megalázónak érzik, hogy nyugdíjasként, gyermekét egyedül nevelő szülőként, hajléktalanként, elvált és vagyonából kiforgatott személyként, rokkantként, netán elhibázott életvezetés miatt rászorulóként, vagy csak dolgozói szegénységtől szenvedve kell elfogadniuk az életben maradásért egy-egy tál meleg ételt vagy tartós élelmiszerből álló csomagot.

Lehetne üvölteni, hogy mindez arcátlan szavazatvásárlás, a választók lenézése. Add a voksodat húsz tojásért! Valójában a helyzet ennél sokkal-sokkal súlyosabb. Nem kizárólag morálisan. Szociálisan is.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy 2011-2016 között megduplázódott a munkavállalói szegénység által érintettek száma. A legújabb kutatás azzal szembesít, hogy a magyarok több mint negyede szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben él.

2016-ban a teljes népesség közel öt százaléka, majdnem félmillió ember munkaszegénységben él, vagyis nem jut megfelelő megélhetést biztosító munkához.

Megközelíti az 1,3 milliót azoknak a száma, a teljes népesség 13,4 százaléka, akiknek a havi jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt jelentő 77.600 forintot.

Nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz mindent és bármit képes megtenni hatalma megőrzéséért. Átírta a választási törvényeket. Lehetővé tette a szavazók szervezett szállítását a szavazóurnákhoz. Megnehezítette az otthonukat és családjukat hátrahagyó külföldre vándorló magyaroknak a választásokon való részvételt.

A választásokkal szinte egyidejű a választók meg- és beetetése. A felcímkézett adomány új mélységeket tár elénk.

Függetlenül attól, hogy ki nyomtatott a fideszes politikus nevével matricát, ki ragasztotta fel és ki osztotta ki a nevesített tojásokat csak egy dolgot kellett volna mondania a Fidesznek és Bajkainak: bocsánatot kérünk.