Balassa Péter a legfőbb ügyészhez fordult a csornai napelemgyár bezárásának ügyében

Balassa Péter a legfőbb ügyészhez fordult a csornai napelemgyár bezárásának ügyében

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője levélben fordult Polt Péterhez. Arra kíváncsi, hogy bűncselekmény elkövetése miatt kell-e bezárni a csornai napelemgyárat. A EcoSolifer üzemében nem fizették ki a dolgozókat, kényszerszünetet rendeltek el, és létszámleépítésre kell számítani.

Sajtóértesülések szerint bezár a csornai napelemgyár, mivel a cégnél ismét pénzügyi nehézségek állnak fenn – írta Balassa Péer a legfőbb ügyésznek címzett nyílt levelében. A januári adatok szerint az alkalmazotti létszám 56 fő, azonban az ott dolgozók nem kapták meg járandóságukat, illetve értesítést kaptak arról, hogy „állásidőt” rendeltek el határozatlan időre az EcoSolifer Heterojunction Kft.-nél – tájékoztatott a jobbikos politikus.

2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a napelemgyár,

– emlékeztette Polt Pétert az ellenzéki képviselő.

Szerinte ez meglehetősen furcsa annak tükrében, hogy „a csornai beruházás egy egyedi kormánydöntéssel 1 milliárd forint állami támogatást kapott, csaknem 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, és az Eximbank is 22,5 millió euró hitelt nyújtott számára”.

Rámutatott: később a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, sőt 80 millió euróra emelte a hitelkeretet. Az indoklás szerint azért, mert a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást – tette hozzá Balassa Péter.

A céginformációs felületen közzétett információk szerint 2022-ben az értékesítés nettó árbevétele 1.216.332.000 forint volt.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa szerint, ha egy több milliárd forinttal támogatott vállalkozásnál olyan mértékű pénzügyi nehézségek lépnek fel, hogy azt be kell zárni, felmerülhet a vezető tisztviselők felelőssége, esetlegesen kötelezettségszegés, jogszerűtlen vagy szakmaiatlan döntések, illetve hanyagság.

Balassa Péter azt szeretné megtudni Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy az általa vezetett hivatalnak van-e tudomása visszaélésekről, illetve van-e folyamatban eljárás az ügyben. Kérte, hogy amennyiben nincs, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket a tényállás tisztázásának és az esetleges bűncselekmények felderítése érdekében.

Továbbá a jobbikos politikus a témában írásbeli kérdést nyújtott be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez is.

(Címlapkép: Balassa Péter/facebook)