Nem fizetik ki a dolgozókat, és az is lehet, hogy bezár a csornai napelemgyár

Nem fizetik ki a dolgozókat, és az is lehet, hogy bezár a csornai napelemgyár

Az üzemben dolgozók nem kapták meg járandóságukat, kényszerleállást jelentettek be és csoportos létszámleépítésre kell számítani a csornai napelemgyárban. A város önkormányzata csak nem hivatalos úton értesült a súlyos helyzetről.

A Csornában található napelemgyárat működtető Ecosolifer kft.-nál ismét pénzügyi nehézségek lehetnek, mivel az üzem dolgozóit nem fizették ki, illetve "állásidőt" rendeltek el határozatlan időre – számolt be a Kisalföld. A város vezetése közleményben reagált a pletykákra; azt sem zárják ki, hogy a gyár be fog zárni, és szinte biztos, hogy létszám-leépítés várható.

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a lakosság biztonságérzetének megteremtésére és ezt a kiszámíthatóságot, egyenességet várja el a városban tevékenykedő gazdasági szereplőktől és intézményektől is

– írták.

Hát ezt most olyan szinten nem kapták meg a napelemgyárat üzemeltető cégtől, hogy az még csak nem is kommunikálta feléjük a várható fejleményeket. Sőt a vállalkozás az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagált semmit.

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy az esetleges üzembezárás által érintett csornai családok mellett áll.

Ennek ellenére nincs hatáskörük, illetékessége a cég felett. Próbálják felvenni a kapcsolatot Csorna legnagyobb munkáltatóival, hogy a dolgozók helyzete minél előbb rendeződhessen, illetve találjanak nekik új állást.

A önkormányzat közleménye azt is kiemelte, hogy minden segítséget felajánlanak annak érdekében, hogy jó kezekbe kerüljön a gyár, és egy „olyan befektető érkezzen a városba, aki munkát, kiszámíthatóságot nyújt a dolgozóknak”.

A csornai napelemgyárral már a beruházási időszakban is gondok voltak.

Ahogy azt az Alfahír is megírta visszaélések gyanúja merült fel a gyár létesítésére adott uniós támogatásokkal kapcsolatban. Ekkor az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott, de Polt Péter ügyészsége mindent rendben talált.

(Címlapkép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának avatásán 2020. december 10. MTI/Krizsán Csaba)