Balassa Péter benyújtotta a politikusok büntetlen előéletéről szóló javaslatát

Balassa Péter benyújtotta a politikusok büntetlen előéletéről szóló javaslatát

Nagyon visszás, hogy miközben sok állami tisztség betöltéséhez tiszta erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni, valaki úgy lehet befolyásos politikus, hogy büntetlenségét nem kell bizonyítania. Erről nyújtott be határozati javaslatot a Jobbik-Konzervatívok.

Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője benyújtotta „a választhatóság büntetlen előélethez való kötéséről” szóló határozati javaslatát, melynek lényegee, hogy hatósági erkölcsi bizonyítványhoz kötné a választásokon való indulást.

A magyar Országgyűlés régi adóssága annak az ellentmondásnak a feloldása, hogy miközben több állami tisztség, munkakör betöltéséhez szükség van a büntetlen előélet erkölcsi bizonyítvány általi igazolására, addig a legfontosabb népképviseleti szervekben enélkül is szerepet lehet betölteni – indokolta a jobbikos képviselő, miért érezték szükségét egy ilyen javaslat benyújtásának. Céljuk, hogy

választáson csak olyan nagykorú személy lehessen választható, aki büntetlen előéletét hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja.

„A jelenlegi szabályok szerint a választásokon akár büntetett előéletű személy is választható, így többször látjuk, hogy jelöltként indul olyan személy, aki korábban szembekerült a törvénnyel” – mutatott rá Balassa Péter.

A Jobbik-Konzervatívok véleménye szerint ez elfogadhatatlan, és aláássa a választott testületek tekintélyét, ezért a választási szabályok egységes megváltoztatására van szükség a közélet tisztasága érdekében. Például Trócsányi László, akkori igazságügyi miniszter már 2016-ban ígéretet tett arra, hogy a jövőben erkölcsi bizonyítvány nélkül senki nem lehet majd polgármester, de az erről szóló előterjesztést azóta sem nyújtották be – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A Jobbik elkötelezett amellett, hogy egy XXI. századi modern állam nem létezik stabil és demokratikusan működő intézményrendszer nélkül, amely elképzelhetetlen bűnöző vezetőkkel.

A választhatóság büntetlen előélethez való kötése egy lépés lenne afelé, hogy Magyarország a demokratikus fejlődés útjára lépjen – összegezte Balassa Péter.

(Címlapkép: Balassa Péter/facebook)