Balassa Péter: „Leváltunk egy minisztert, kireptetjük Brüsszelbe, helyette meg létrehozunk egy minisztériumot”

Balassa Péter: „Leváltunk egy minisztert, kireptetjük Brüsszelbe, helyette meg létrehozunk egy minisztériumot”

A Jobbik-Konzervatívok szerint a kormányzati hitelesség hiánya miatt nem jutnak az uniós forrásokhoz a magyar emberek.

Balassa Péter azzal kezdte mai napirend utáni felszólalását, hogy köszönetét fejezte ki a fideszes Hörcsik Richárdnak, akinek távoznia kellett az Európai ügyek bizottsága éléről, hogy helyére az Igazságügyi Minisztérium vezetéséből távozó Varga Juditot ültessék a testület elnöki székébe. Majd azzal folytatta a Jobbik-Konzervatívok felszólalója, ha Varga Judit nem mond le, vagy nem mondatják le, a mai vita nem jött volna létre.

Hogy hogyan működik a kormánypropaganda? Leváltunk egy minisztert, kireptetjük Brüsszelbe, helyette meg létrehozunk egy minisztériumot. Önök egy éve nem ezt ígérték! Amikor meghallgattuk az Európai ügyek bizottságában meghallgattuk Navracsics Tibort és Varga Juditot, akkor azt mondták 11 minisztériummal, hogy minél takarékosabban, minél kevesebb minisztériummal fogják ezt a ciklust végig vinni. Azóta látjuk, hogy Palkovics lemondása óta tovább bővült és újabb minisztériumokat hoztak létre, majd most Varga Juditot beültetik az Európai ügyek bizottságába, majd jövőre az EP-választáson listavezetőként kireptetik Brüsszelbe

- hívta fel a figyelmet Balassa Péter.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta, a bizottságban a képviselők és a Jobbik-Konzervatívok is azon dolgozik, hogy az EU-s forrásokat megkaphassák a magyar emberek, mert nekik az jár.

Az egy más kérdés, hogy az önök, (a kormányoldal) hiteltelen politikája miatt ezek a pénzek nem érkeznek meg

- tette hozzá a politikus.

Balassa Péter felsorolta azokat a tételeket, amelyek szerinte a kormány miatt nem érkezhettek meg. A végösszeg közel 30 milliárd euró, ami nem jutott el forrásként hazánkba. A többéves pénzügyi keret 45 százalékát kitevő összeg is hiányzik, be van fagyasztva, mert az Európai Bizottság (EB) megállapította, hogy a magyar igazságügyi rendszer nem felel meg a horizontális feljogosító feltételeknek és emiatt egyik alapból sem utalható pénz Magyarországnak.

"És azt gondolom, hogy itt van a vita lényege, és ha megszámolom itt a bársonyszékeket, akkor nem is tudom, hová fog ülni Bóka úr, vagy egymás ölébe fognak ülni… De a viccet félre téve, hívhatják Navracsicsnak, hívhatják Varga Juditnak, Bóka Jánosnak, vagy hívhatják bármelyik képviselőnek, nem ezen fog múlni. Azon fog múlni, hogy önök milyen hiteles politikát fognak folytatni akár hazánkban, akár az EU-ban. A magyar embereknek jár a pénz, ahogy Orbán Viktor kijelentette, hogy hol a pénz, akkor a magyar emberek is kérdezhetik, hogy hol a pénz? Mészáros Lőrincnél?"

Balassa Péter felszólalása végén megismételte, egyetlen dolog fontos, a hitelesség, mert mint hangsúlyozta, a magyar embereknek ezek az uniós pénzek járnak.

Címlapkép: Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési. Fotó: MTI/Balogh Zoltán