Letette esküjét a két új miniszter, megszavazták az új alkotmánybírókat a parlamentben

Letette esküjét a két új miniszter, megszavazták az új alkotmánybírókat a parlamentben

Tuzson Bencét igazságügyi, Bóka Jánost pedig európai uniós ügyekért felelős miniszternek nevezte ki az államfő, a négy új alkotmánybíró pedig 12 évre kapott mandátumot.

Két új miniszterrel bővül az Orbán-kormány: Novák Katalin köztársasági elnök kinevezte Tuzson Bencét igazságügyi, Bóka Jánost pedig európai uniós ügyekért felelős miniszternek a Sándor-palotában kedden. Ezután letették miniszteri esküjüket az Országgyűlésben. Tuzson a posztjától megváló Varga Judit székébe ül majd, míg Bóka egy újonnan létrehozott tárca élére kerül augusztus 1-jétől, ahogy arról már lapunk is beszámolt. A parlament szintén ma szavazott arról, hogy a jövőjét az EP-ben elképzelő Varga Judit az európai ügyek bizottságának elnöki tisztségét töltheti be.

Tuzson eddig a Rogán Antal nevével fémjelzett Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt. Bóka János ezt megelőzően államtitkárként felelt az uniós ügyekért, ez eddig az igazságügyi tárcához tartozott.

Helycserék az Alkotmánybíróságban

Eközben négy új alkotmánybírót is választott a parlament, Haszonicsné Ádám Máriát, Lomnici Zoltánt, Patyi Andrást és Varga Rékát titkos szavazás útján választották meg, majd tették le esküjüket. Az Alkotmánybíróság új tagjait Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária 12 éves alkotmánybírói megbízatásának szeptember 1-i lejárta miatt iktatták be.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a 15 fős testület tagjává minden olyan jogi végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár megválasztható, aki 45. életévét betöltötte, de még nem töltötte be a 70. életévét. További kritérium, hogy a testület tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül kell választani.

Ugyancsak a mai napon szavazta meg a státusztörvényt a kormánypárti többség a parlamentben.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Novák Katalin köztársasági elnök (j), miután az államfő átadta a miniszteri kinevezési okmányt Tuzson Bence igazságügyiminiszter-jelöltnek (j2) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterjelöltnek (b2) a Sándor-palotában 2023. július 4-én. (MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát)