Vége van a nyárnak: kiárusítja ingatlanjait az állam a Balatonnál

Vége van a nyárnak: kiárusítja ingatlanjait az állam a Balatonnál

Az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eladja a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát, valamint végleg továbbad több balatoni ingatlanján. Ősszel a legértékesebbekre már licitálhatnak is azok, akik megtehetik.

A vitorláskikötőkről még nincs új hír, de az értékes ingatlanokról már megjelentek az árverési hirdetmények, amelyekből kiderül:

a Bahart balatonszemesi, csopaki, tihanyi és siófoki ingatlanjait is eladósorba tette. 

Közülük a legértékesebb a szemesi Hattyú kemping: kikiáltási ára több mint egymilliárd forint. Az ingatlan közvetlenül a vízparton fekszik, s itt egy lakókocsis parcella körülbelül négyezer forintba kerül éjszakánként, azonban eladását követően a tulajdonosnak nem kell megtartania a kemping funkciót. Szeptembertől 21-től lehet rá licitálni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. aukciós oldalán.

A Bahart tihanyi ingatlanja 787 millióért várja új tulajdonosát. Ezen telek fekvése sem elhanyagolható: a város egyik igen fontos pontján, a komp kikötő mellett található. Az árverési hirdetmény szerint egyébként a területre a tihanyi önkormányzatnak elővásárlási joga van. 

Az állam tavaly év elején került a Bahart tulajdonosai közé, ezt követően 2019 augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel sikerült elérnie azt, hogy többségbe kerüljön: így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe.

Az pedig, hogy kik lesznek a mesés ingatlanok boldog tulajdonosai, hamarosan kiderülhet.