Most mozdulhatnak meg egymásért a magyarok, szinte az összes párt beállt mögéjük

Most mozdulhatnak meg egymásért a magyarok, szinte az összes párt beállt mögéjük

A Jobbik a pártokon átívelő összefogás fontosságát hangsúlyozza annak érdekében, hogy sikeressé váljon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyföldi magyarságot is támogató európai polgári kezdeményezése - mondta Balczó Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az SZNT célja, hogy az Európai Unió kezelje különös figyelemmel azokat a régiókat, amelyek

nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, illetve nyelvi sajátosságaiban eltérnek az őket körülvevő területektől,

mindez pedig kiemelkedő segítséget jelenthet a székelyföldi magyarság megmaradásában, kulturális identitása megőrzésében.

A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét országból összesen egymillió ajánlást kell összegyűjteni a tizenegy hét múlva esedékes határidőig, a hitelesített támogatók száma pedig jelenleg több mint 124 ezer - ismertette. Ez a szám ugyan még mindig messze van a céltól, ugyanakkor láthatóan aktivizálták magukat az aláírók, hiszen február elején még arról írtunk, hogy Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja szerint mindössze 60 ezer aláírás gyűlt össze.

Ez azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott a támogatók száma, és több mint hatvanezren írták alá az ívet. Aki csak most tenné meg, az ide kattintva érheti el.

Balczó Zoltán örömtelinek nevezte, hogy ebben a kérdésben pártokon átívelő összefogás mutatkozik, a kormánypártok és a Jobbik mellett ugyanis az LMP és az MSZP képviselői is előterjesztőkként támogatják a parlament előtt fekvő határozati javaslatot, amely kiáll a nemzeti régiók védelmére vonatkozó kezdeményezés mellett.

A politikus Trianon századik évfordulóját is megemlítve azt mondta,

nem hagyhatjuk cserben a Székely Nemzeti Tanácsot és Székelyföld lakosságát.

A Jobbik képviselője rámutatott ugyanakkor, a Párbeszéd és a DK képviselői nincsenek az előterjesztők között. Mindez azt jelenti, hogy a DK nem tudott változtatni korábbi politikáján és továbbra is "érzéketlen a határon túli magyarok sorskérdéseivel szemben" - mondta.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke tavaly nyáron még arról beszélt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nevű rendezvényen, hogy ha a szükségesnél is több aláírás gyűlne össze, akkor ez nyomatékosítaná, hogy a nemzeti régiók erőt képviselnek Európában. Akkor az RMDSZ 200 ezer aláírás begyűjtését vállalta magára, ennyi jelenleg összesen sincs meg.

Balczó Zoltán a jövő héten Ház elé kerülő határozati javaslattal kapcsolatban arra kérte politikustársait, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget az ügy támogatásának érdekében, és próbálják meg saját szavazóikat is aláírásra buzdítani.