Az orosz ügyfelek diszkriminációval vádolják a holland ING bankot

Az orosz ügyfelek diszkriminációval vádolják a holland ING bankot

Diszkriminációval vádolják a hollandiai ING bankot az orosz és fehérorosz ügyfelek, mivel a pénzintézet arra kötelezte őket, hogy küldjék el tartózkodási engedélyük vagy útlevelük másolatát, különben elveszítik a hozzáférésüket a számláikhoz – írta pénteken az NlTimes hírportál a BNR holland rádiócsatorna riportjára hivatkozva.

A hírportál szerint az ügyfelek ezt a gyakorlatot diszkriminációnak és „oroszgyűlöletnek” érzik. A bank viszont azzal érvel, hogy az ellenőrzésre azért van szükség, hogy ügyfelei mentesüljenek az ukrajnai háború miatt Oroszország és Fehéroroszország ellen bevezetett szankciók alól.

Az ellenőrzési eljárás azokra vonatkozik, akiknek az egyenlege meghaladja a 100 000 eurót. Nekik igazolniuk kell, hogy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, enélkül az ügyfelek nem férhetnek hozzá számláikhoz, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat sem.

A BNR rádiócsatorna által megszólaltatott egyik ügyfél évek óta Hollandiában él, helyi cégnek dolgozik, és hamarosan holland útlevelet szeretne igényelni. Nagyon aggasztónak nevezte a bank kommunikációját, különösen azt, hogy  „mindez egy olyan invázió miatt történik, amelyhez neki semmi köze nincs”.

„Ennek nem lenne szabad megtörténnie Hollandiában. Mi történik, ha jelzáloghitelt akarok felvenni? Egyáltalán jogosult vagyok erre még oroszként?”

– mondta a rádiócsatornának.

Az ING véleménye szerint azonban a bank köteles betartani az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben bevezetett szankciókat, még akkor is, ha ennek következményei lehetnek az orosz és fehérorosz ügyfelek mindennapi banki ügyintézésére.

„Annak érdekében, hogy ügyfeleink továbbra is intézni tudják banki ügyeiket, segítséget kérünk tőlük. Az érvényes tartózkodási engedély vagy a kettős állampolgárság igazolása után meg tudjuk állapítani, hogy ügyfeleink mentesülnek-e a szankciók alól”

– írta az ING közleményében.

(MTI)