Kivonult egy portugál tulajdonú bank Magyarországról

Nem jöttek be az üzleti célok.

A hírportál felidézi, hogy egy évvel a pénzügyi válság 2008. szeptemberi kitörése előtt jelent meg a Banco Primus Magyarországon. Az anyabank 2005-ben kezdte meg tevékenységét Portugáliában. Az itteni érdekeltségét fióktelepként, 62,5 millió forint jegyzett tőkével elindított vállalkozás alapításkori célja az volt, hogy középtávon a magyarországi autófinanszírozás ötödik legjelentősebb szereplőjévé váljon. Ez végül nem valósult meg, a Banco Primus magyarországi fióktelepe a bizonytalan makrogazdasági környezetre, a növekvő hitelezési kockázatra és a romló likviditásra hivatkozva már 2011 decemberében leállította hitelezését. Attól kezdve nem fogadott új ügyfeleket, kizárólag meglévő klienseit szolgálta ki.

Mérlegfőösszege azonban folyamatosan csökkent, negatív eredménytartaléka következtében a portugál tulajdonosnak három ízben – legutóbb 2016 márciusában – is pótbefizetést kellett végrehajtani, összesen több mint 1,8 milliárd forint értékben.

A Magyar Nemzeti Bank többször is fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Banco Primus magyarországi fióktelepére. Az mfor.hu hozzáteszi: egyike volt azoknak a hazai pénzintézeteknek, amelyek a devizahiteles elszámolások kapcsán beperelték a magyar államot, de nem sokkal később vissza is vonta a keresetet.