Bár Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya, otthon nem hasít a népszerűsége

Európa anyósának immár hatodik, egymást követő alkalommal sikerült kiérdemelnie a pole-pozíciót, amiért idén az eddigieknél is szorosabb verseny zajlott.

A mai napon nyilvánosságra hozott listán ismét 100 hölgy szerepel, 29 országból, jellemzően a politika, az üzleti élet és a humanitárius tevékenységek területéről. A felkerülők között 12 vezető politikus, 32 vezérigazgató és 11 billiárdos foglal helyet. Utóbbiak közül 9 saját erőből építette föl mesés vagyont hozó vállalkozását.

A 2004 óta kiadott lista anyagi erőforrások, a médiaszereplés intenzitása és a befolyás különböző övezetei mentén osztályozza a "megmérettetés" résztvevőit.

A "versenyzők" átlag életkora 57 év volt. A legfiatalabb hölgy a 41 éves Yahoo-igazgató, Marissa Mayer az 55. helyezést érte el, míg a legidősebb, Erzsébet királynő a 29. pozíciót szerezte meg.

Angela Merkel eddig összesen 11 alkalommal fért föl valamilyen formában a rangsorba, ám kérdéses, hogy az utóbbi hónapokban eléggé megcsappant hazai népszerűsége elegendő lesz-e arra, hogy a tendencia a jövőben is érvényesüljön.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint ugyanis az általa vezetett koalíciós kormány támogatottsága először esett 50 százalék alá, ami idáig elképzelhetetlen mélypontnak számít.

A migránsválság kezelése kapcsán tanúsított, az utóbbi időben rendkívül élesen kritizált magatartása tehát nem tett jót hazai renoméjának.

A kancellárt szintén egy, finoman fogalmazva, megosztó személyiség, Hillary Clinton követi a sorban.

Harmadik helyen Janet Yellent, a Federal Reserve amerikai elnökét találjuk.

A Forbes becslései szerint a listán található nők összesen 1 trillió dollárnyi bevétel fölött rendelkeznek, és 3.6 billió ember életére vannak hatással világszerte.