Még várják a Központ magyarázatát? Bayer január végén kizárta az orosz támadást, most hallgat

Még várják a Központ magyarázatát? Bayer január végén kizárta az orosz támadást, most hallgat

Szemmel láthatóan elég nagy a zűrzavar és tanácstalanság a megafonos influenszerek, illetve fideszes beszélő fejek körében azzal kapcsolatban, mit is mondjanak az oroszországi agresszióval kapcsolatban.

Meglepett kormány: Szijjártó Bahreinben aggódik a háború miatt, Orbán pedig most tájékozódik

Ki gondolta, hogy ez lesz csütörtökön, nem igaz? Orosz agresszió ide, kárpátaljai magyarok biztonsága oda, Szijjártó Péter külügyminiszter Bahreinben tárgyal. De legalább aggódik: "A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv" - jelentette ki.

A 444 írt arról, hogy a legismertebb és az egyik talán legnagyobb hatású kormánypárti megmondóember, Bayer Zsolt alig egy hónapja, január 30-án az általa vezetett Sajtóklub című műsorban azt mondta:

"Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja."

Az ominózus mondat 33:45-től hallható:

De hagyjuk is, mondatnánk, ez régebben volt, ma már biztosan másként gondolkozik a helyzetről, ha másért nem, hát azért, mert közben az élet rácáfolt. A Fidesz ötös számú párttagkönyvét magáénak tudó Bayer Facebook oldalát megnézve a mai napon egyelőre két poszt szerepel.

A jelenleg legfrissebb, délelőtt fél 11-kor kitett bejegyzése az amerikai „kultúrharcról” szóló, Magyar Nemzetben megjelent cikkének ajánlása.

A másik, nem sokkal reggel fél 8-kor megosztott bejegyzése pedig egy "jó hangulatú" vecsési összejövetelről készült fotókról szól.

Vagyis úgy tűnik,

eddig mintha valahogyan nem ütötte át az egyik legvérmesebb kormánypárti publicista ingerküszöbét az, hogy háború van a szomszédban.

Közben viszont Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője egy általa megosztott cikk alatt arról írt,

"azok tévedtek, akik rötyögve, ironizálva hessentették el az orosz agresszió lehetőségét".

Háború - Már a lakóházakat is lövi az orosz hadsereg

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön kora reggel. A fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Mindez az után, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében csütörtök hajnalban.

Íme az ominózus komment, amit akár - szándékolatlanul - egyenesen Bayer Zsoltnak is címezhetett volna:

A Megafon által futtatott influenszer - akinek a Facebook-hirdetéseire eddig több mint 139 millió forintot költöttek el - ezután aggódó hangú bejegyzést is kitett:

Egységért kiáltó szavait némileg árnyalja ugyanakkor, hogy a politológus összes többi posztja gyakorlatilag az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert támadó és lejáratni próbáló anyagokról szól.

Márki-Zay Péter: az Egységben Magyarországért tüntetést szervez ma estére az orosz nagykövetség elé

Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül számolt be az ellenzék álláspontjáról az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban. „Az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell, hogy ítéljük Putyin agresszióját Ukrajnával szemben" - jelentette ki Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy az Egységben Magyarországért pártszövetség kiáll az ukrán területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, az ukrajnai magyarok védelmében.