Bayer Zsolt leült kávézni azokkal, akiket szétveretett volna

Minden idők egyik legrosszabbul szervezett kávézásán vagyunk túl.

Bár soha nem vágytam rá, hogy ez megvalósuljon, ma mégis pontosan ez történt.

Ehhez csak annyi kellett, hogy Bayer Zsolt, aki nemrégiben azt mondta, a civileket a taknyukon és a vérükön kellett volna kirángatni a parlamentből, a TASZ korábbi felhívásának eleget téve kávézást hívjon össze, ahol politikai ellenfeleivel vitatkozhat arról, ki is felelős a közbeszéd mai állapotáért, ő ugyanis nem akarja egyedül elvinni a balhét.

A meghívást végül elfogadta az LMP-s Szél Bernadett, a TASZ két munkatársa, Dojcsák Dalma és Szeles András, Gulyás Márton aktivista, Berkecz Balázs Együtt-politikus, valamint Jurák Kata, a kormánypárti Pesti Srácok munkatársa is. Ahogy az várható volt, a kis söröző-étterem teljesen alkalmatlannak bizonyult egy ilyen esemény lebonyolítására, a vitázókat több tucat operatőr állta körbe, hangosítás nélkül pedig a hátsó sorokban szinte már nem is lehetett hallani semmit. Voltak, akik meg sem próbálkoztak azzal, hogy bejussanak, ők - főként nyugdíjasok - inkább kint veszekedtek és szidalmazták egymást, valamint az utcára kihelyezett két igénytelen kartoncuccot. Az egyik, egy Soros Györgyöt "Itt a gazda"-felirattal ábrázoló szobor valószínűleg a Fidelitas alkotása lehetett, az Orbános-Hitleres-Bayeres-sarlókalapácsos meg valami ellenzéki aktivistáé, volt is miatta nagy anyázás.

A helyzet bent sem volt sokkal szívderítőbb, a kedvem már akkor elment az egésztől, mikor két ifjú fideszes "szia, uram" megszólítással köszöntötte egymást, egy idős asszony egy "Zsolt, Isten óvjon"-feliratú táblát tett a főszereplők mellé, egy nő meg azzal próbált vicceskedni, hogy magyar narancsként kért citromot az italába, még el is magyarázta, hogy haha, kicsit sárga, és a miénk, tudja, de a pultos nem tudta. Ezek után már az sem sokat rontott a helyzeten, mikor rájöttem, hogy a vitázókat alig lehet hallani, sokan még a teremben is inkább fülhallgatóval hallgatták az internetes élő közvetítéseket, úgy valamivel jobban ki lehetett venni, miről is van éppen szó.

Az mindenesetre kiderült, hogy a vitát a TASZ felkérésére Stumpf András, a Heti Válasz újságírója moderálta, aki azt mondta, bár egy idézet szerint a magyarok képtelenek a békés egyet nem értésre, most mégis próbálkoznak vele a felek.

Dojcsák Dalma azt mondta, azért kezdeményezték a kávézást, mert szerették volna elérni, hogy a Bayer által szidalmazott és veréssel fenyegetett civileknek legyen arca, ne egy masszaként jelenjenek meg a közvélemény számára.

Ekkor jelent meg külön stábbal Gulyás Márton, így kicsit várni kellett míg rendeződtek a sorok, de végül megszólalhatott Bayer Zsolt, aki leszögezte, élőszóban az ember azért teljesen másképp viselkedik másokkal, mint írásban, ő azt szeretné, ha mindenkinek lenne arca, neve és lelke, később pedig összehasonlítgatásba kezdett, jelezve, az ellenzéki oldal is durván mocskolódni szokott. Idézte fideszes hullákról álmodozó Bőtös Botondot, az Átlátszó újságíróját, valamint Kerner Zsoltot és Medvegy Gábort, a 24.hu munkatársait akik Ómolnár Miklós Ripost-főszerkesztő és Bayer akasztásáról beszélgettek a Facebookon, de még egy internetes kommentelőtől is felolvasott egy erőszakra buzdító hozzászólást.

Bayer szerint ilyenkor soha nincs felháborodás, pedig ezek a fideszeseknek nagyon rosszul esnek, csakúgy mint a tüntetéseken látható feliratok. "Az Orbán geci, Áder nyeli transzparens"-re emlékeztetve arról kérdezte Szél Bernadettet, mit szólnának hozzá, ha ők meg egy "Hadházy Geci, Szél Detti nyeli"-transzparenssel vonulnának végig a városon.

Szél Bernadett viszont azt mondta, ő nem kávézni jött, hanem azért, hogy elmondja, feljelentette Bayert az uszítása miatt, majd emlékeztetett arra, mikor a fideszes újságíró demens vénembernek nevezte Ferenc pápát, valamint arra, mikor a galgagyörki cigánygyilkosságok elkövetői is Bayer írásaira hivatkoztak, mikor bűncselekményüket magyarázták. Szél szerint a dolgok egyre inkább elfajulnak, Bayer pedig csak olajat önt a tűzre.

"Bernadett, hol a fizetésem? És a becsületem? Az LMP-nek dolgoztam..." - kiabált be ekkor valaki, de Stumpf András kiosztotta, mondván, kivezetteti a teremből, ha még egy ilyet csinál. Bayer aztán visszautasította, hogy ő rasszista, vagy antiszemita lenne, Gulyás Márton pedig hosszabb beszédbe kezdett arról, hogy a fő probléma nem a közbeszéd mai szintje, hanem a politikáé, melynek előbbi csak a következménye, és amiben a Fidesznek és Bayernek is kulcsszerepe van. Végül felemlegette Bayer korábbi írását, amiben arról írt, szívesen lefejelné őt, ennek a lehetőségét most fel is ajánlotta, hátha az újságíró megtalálja a boldogságot, és nem baszdühvel üti majd a klaviatúrát. Bayer viszont azt mondta, ő máshol keresi a boldogságot, így a fejelés elmaradt.

Bayer Stumpf kérdésére elárulta azt is, hogy őt nem irányítja a Fidesz, a saját véleményét osztja meg, visszautasította, hogy ő a Párt Ökle lenne, aminek sokan szokták nevezni.

Jurák Kata, a Pesti Srácok újságírója a TASZ-hoz szegezi a kérdését, hol voltak ők akkor, mikor őt érték atrocitások az ellenzéki tüntetők részéről. Bayer is reflektál, ő akkor várt volna lépést a TASZ-tól, mikor az ellenzéki tüntetők a "szar rendőrök" megölésére buzdító rigmust skandáltak.

Nagy meglepetés persze nincs a válaszban: a TASZ elítél mindenféle erőszakot, Dojcsák Dalma pedig javasolta Juráknak, hogy ilyen esetben mindig tegyen feljelentést, ők vállalni fogják a jogi képviseletét. Mint mondta, ez minden újságíróra érvényes, akit munkája közben atrocitás ér.

Szél Bernadett beszélt még egy politikai nyilatkozatról, mely a közbeszéd szintjét hivatott normalizálni a parlamentben, ehhez egyébként már csatlakozott az MSZP és a Jobbik is, most a Fidesz válaszára várnak, ebben kérte Bayer segítségét. A cigányokról vagy a Fidesz-székház megtámadásáról szóló viták már olyan unalmasak voltak, hogy nem is bántam, hogy alig hallok belőle valamit, az olyan szintű párbeszédeket, hogy

- Az ellenzéki tüntetők goára táncoltak!
- Régen a Fidesz nőtagozata is táncolt a Bős-Nagymaros-tüntetésen!
- De az nem goa!
- Akkor még nem volt goa!,

teljesen felesleges volna leírni. Bayer egyébként végül ismét elnézést kért a civilek kirángatásáról való értekezése miatt.

Szél Bernadett az esemény után elégedetten nyilatkozott, azt mondta, ha a már említett politikai nyilatkozat mellett elköteleződik az egész parlament, akkor volt értelme a beszélgetésnek.

Gulyás Márton szerint szintén hasznos volt a beszélgetés, igaz, ő csak azt követően volt hajlandó megszólalni a sajtó munkatársainak, hogy a 888 és az Echo TV újságírói látszólag félrevonultak, addig csak némán nézett a kamerába. Bayer Zsolt elrohant egy élő tévéadásba, Gulyás hosszas vitába keveredett egy fideszes, magát Baloghnak nevező úriemberrel, aki egyébként következetesen Gulyás Gergely fideszes ogy-képviselő nevén szólította az aktivistát, ennél alkalmasabb pillanat pedig nem is lehetett volna a távozásra.

Aki valamiért megnézné a teljes vitát, a Blogstaron például megteheti.