Bebizonyosodott: Sokkal több pedagógus megy nyugdíjba, mint ahány elvégzi a szakot

Bebizonyosodott: Sokkal több pedagógus megy nyugdíjba, mint ahány elvégzi a szakot

A Matolcsy György fémjelezte jegybank tanulmányából derült ki, hogy nem lesz biztosított a tanárok utánpótlása. Pedig gyermekeink jövője a tét.

Nem biztosított a pedagógusok utánpótlása, a következő években sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan pályára lépnek - ez derült ki a friss jegybanki tanulmányból, amely megoldásokra is javaslatot tesz - írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss helyzetértékelésében az áll, az üres álláshelyek és a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma alapján

jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

A tanulmányban megoldási javaslatokat is megfogalmaztak a pedagógushiány enyhítésére.

Elöregedés a tanári pályán

Kiderült, hogy az elmúlt négy évben mintegy negyedével csökkent a pedagógusképzésbe felvett hallgatók száma.

Az ötven éven felüli pedagógusok aránya kétszeresére emelkedett (23 százalékról 47 százalékra) az elmúlt húsz évben, míg a pályakezdőké a felére csökkent (15 százalékról 7 százalékra).

Ugyanebben az időszakban a hatvan évesnél idősebb pedagógusok aránya 3 százalékról 15 százalékra emelkedett.

Az utánpótlás nem biztosított

A tanárok utánpótlásának hiányát az adatok is igazolják. Az látszik, a pedagógusi pályára újonnan belépők száma (évente várhatóan 2000-2400 fő) a következő években lényegesen kevesebb lesz a nyugdíjba vonulók számánál (évente 4-5 ezer fő). Tehát

több mint kétszer annyian mennek nyugdíjba, mint ahányan jönnek.

Az is tény, hogy a magyar pedagógusok bére még mindig a harmadik legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez viszonyítva az OECD országok között.

Érdemi pedagógusbér-emelés kell

Az MNB által kidolgozott megoldási javaslatok között szerepel egyebek mellett, hogy

továbbra is jelentős általános béremelés kell az eddigieken felül,

figyelembe véve a diplomás átlagbér alakulását. A túlórákat, helyettesítéseket ki kell fizetni, jutalmazási rendszert kell kialakítani, az előmeneteli rendszert is “finomhangolni” kell.

Emelni kell a pedagógusok munkáját segítő szakemberek számát, a legszegényebb településeken dolgozó pedagógusok munkáját is jobban el kell ismerni. Valamint ki kell terjeszteni a pedagógusokra a fizetett alkotói szabadság rendszerét. Mindezen felül a tankerületek és az iskolák kapcsolatán, kommunikációján is szükséges javítani.

(Címlapkép: A Magyar falu program keretében felújított tanterem a fejlesztések átadásának napján a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Halmajon 2023. október 27-én. MTI/Vajda János)