Bécs is felkerült a Jobbik térképére

Az Egyesült Királyság és Németország mellett az utóbbi évek kivándorlási hulláma leginkább Ausztriát érintette. 2013-ban hivatalos adatok szerint már 36 ezer magyar dolgozott tartósan a sógoroknál, a valódi magyar diaszpóra azonban ennél jóval magasabb lehet, ráadásul a gazdasági emigráció az elmúlt két évben újabb rekordokat dönt, és jelentős a határmenti ingázók száma is.

gh
Ebből a szempontból sem meglepő, hogy a Jobbik negyedik baráti körét a császárvárosban, alapította. (A találkozónak a magyar tulajdonban lévő, Mariahilfer Straße-n lévő Corvinus Hotel Pension biztosított helyszínt.) Szávay István, a párt alelnöke, aki személyesen is részt vett az eseményen, portálunknak elárulta, a mostani alakulás egy hosszabb építkezési folyamat része, amelynek célja, hogy 2018-ra minden olyan nyugat-európai és tengerentúli nagyvárosban, ahol jelentős számú magyarság él, legyen szervezett jobbikos közösség. „A Bécs-környéki jobbikosok feladata a párt programjának, munkájának eljuttatása a helyi magyarsághoz, az osztrák belpolitikában nem fognak részt vállalni, mint ahogy egyik külhoni és külföldi csoportunknak sem feladata ez” – tisztázta Szávay.

Az Alfahír kérdésére Szávay elmondta, hogy látogatást tett bécsi magyar Nagykövetségen, ahol a helyi magyarság aktuális ügyeiről tájékozódott, valamint hasonló céllal folytatott beszélgetést az elismert jogvédő Eva Maria Barki ügyvédnővel.

Nehéz terep

Megkerestük a csoport szervezésével megbízott Eggl Attilát is, aki Bécsújhelyen született, és magyar származású édesanyjától tanulta meg a magyar nyelvet és kultúrát. A testőrként Bécsben dolgozó Eggl elismerte, hogy Ausztria nagyon nehéz terep a Jobbik számára, amellyel kapcsolatban a fősodratú osztrák sajtóban szinte csak téves információk és hazugságok jelennek meg. „Bécs a baloldali és szélsőliberális mozgalmak egyik nyugat-európai központja, így itt igazi kihívás lesz felnyitni az emberek szemét. Azt szeretnénk, hogy valós hírek jussanak el Magyarországról és a legnagyobb magyar ellenzéki pártról, illetve ha valakinek kérdése van, tudjon kihez fordulni” – fogalmazott Eggl Attila.

A Jobbik Bécsi Baráti Körének szervezője elmondta, fel akarják venni a kapcsolatot az Ausztriában élő nemzeti erőkkel is.

Eggl Attila arra biztatja az Ausztriában élő Jobbik-szimpatizánsokat, hogy jelentkezzenek minél nagyobb számban tagnak, hogy Bécs után más osztrák tartományi központokban is baráti körök alakulhassanak.