A bécsi terrortámadás miatt már négy embert elítéltek

A bécsi terrortámadás miatt már négy embert elítéltek

Az osztrák hatóságok korábban 15 embert állítottak elő a hétfő esti bécsi terrortámadás kapcsán. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter sajtótájékoztatón közölte, hogy közülük nyolcan büntetett előéletűek - írja a hvg.hu.

A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszakbűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett "becsületgyilkosság" kísérlete miatt vontak felelősségre.

Az Iszlám Állam magára vállalta a bécsi terrortámadást

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű "hírügynöksége" közleményében. Üzenetüket a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tették közzé. A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre.

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy az elkövető személyével közvetlenül kapcsolatos nyomozás Svájc mellett egy másik országra is kiterjed.

Franz Ruf közbiztonságért felelős főigazgató kiemelte, hogy mind a 15 gyanúsított radikális iszlamista körökhöz tartozik.

Terrorfenyegetettség szempontjából biztonságos hazánk, jöhet a terrormegelőzési törvényjavaslat

Ellenzéki és kormánypárti politikusok egyetértésével hallgatták meg az illetékes szolgálatokat arról, hogy milyen pontos információik vannak a bécsi terrortámadással kapcsolatban, milyen esetleges magyar szálai vannak a támadásnak, illetve hogy Magyarországon változott-e az utóbbi hetekben, vagy az utóbbi napokban a terrorfenyegetettség - hangzott el a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését követően tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.