Behódolás és meghajlás

Németország számára a szabadságnak, a humánumnak, illetve a nyitottságnak a velejáró mellékhatása a félelem és a terror.

„Felszólítottak minket, hogy tanuljunk meg arabul, nekik ugyanis nincs kedvük németül tanulni” - mondta egy névtelenséget kérő düsseldorfi járőr a Rheinischen Post című német lapnak. A rendőr még szilveszter éjszakáján találkozott össze egy migránsokból álló harmincfős csoporttal, akiknél petárda volt, ami Düsseldorfban tilos, ennek ellenére „a bevándorló kinézetű fiatalok” nem zavartatták magukat és kinevették az őket figyelmeztető járőrt. A migránsok egyértelműen a balhét keresték.

A Rheinischen Post több rendőrt is megszólaltatott, akik szilveszter éjszakáján szolgálatot láttak el. A beszámolók szerint a migránsok szervezetten érkezhettek Kölnbe. “Lehetetlenség volt ellenőrizni mindenkit” – mondta a német lapnak egy rendőr. A migránsok célja ismét az volt, hogy hasonlóan az egy évvel ezelőtti kölni tömeges erőszakhoz, sajátosan értelmezzék a szilveszteri „ünneplést és szórakozást”. Bár a német rendőrség nagy erőkkel készült, és több száz, főként afrikai migránst vettek őrizetbe, ez nem vigasz azoknak a nőknek, akiket a Willkommenskultur meghívottjai zaklattak. Ahogy Köln vagy Németország többi városának polgárai számára sem, akiknek a szilveszter összeforrt az erőszak miatti aggodalommal.

Eközben jól mutatja a német politika megosztottságát és egy helyben való toporgását, hogy továbbra sincs egyetértés a Keresztényszociális Unió (CSU) által szorgalmazott menekültplafon megállapítása kapcsán. A CSU kitart amellett, hogy az évente befogadható migránsok számának felső határát 200 ezer főben határozzák meg, azonban ezt a plafont Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője elutasítja. De vita van Thomas de Maiziere belügyminiszter terrorcselekményekre reflektáló reformjavaslatáról, a biztonsági apparátus átalakításáról is, amelynek keretében az alkotmány védelmét Németországban teljes egészében a szövetségi állam jogkörébe helyeznék. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kijelentette: "a bajor tartományi alkotmányvédelmi hivatalt soha nem fogják megszüntetni."

A politikai széljárás azonban továbbra is Merkelnek kedvez, legalábbis ha hinni lehet az Infratest közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérésének, amely szerint erősödött a kereszténydemokrata CDU támogatottsága és még mindig stabilan a legnépszerűbb német erő (egyelőre csak mellékzönge, hogy a jobboldali parlamenten kívül AfD szintén erősödött és mára a harmadik legnépszerűbb német párt lett). Merkel pártjának pozíciója annak ellenére biztos, hogy a 2016-os év Németország számára a terror jegyében telt el, és a 2017-es év is baljós előjelekkel kezdődött. Egy másik közvélemény-kutatásból, amit a Bild című német lap készített, az derül ki, hogy a német nők 48 százaléka nem szívesen hagyja el lakhelyét sötétedés után, 58 százalékuk pedig úgy gondolja, a nyilvános helyek kevésbé biztonságosak, mint korábban. Az is árulkodó adat, hogy a 14 és 29 év közötti nők fele paprikaspray-t szerzett be a saját védelme érdekében. A bénult félelem így vált és válik a hétköznapok részévé.

És mit mond a német népnek az egyelőre megingathatatlannak tűnő Angela Merkel?

„Szabadok vagyunk, humánusak és nyitottak" – jelentette ki újévi köszöntőjében a kancellár. Merkel arról beszélt, hogy a kormány 2017-ben a lehető leggyorsabban végrehajtja a biztonság és a szabadság megőrzéséhez szükséges valamennyi politikai, illetve jogszabályi változtatásokat. Ám az ígéretek felszíne alatt egy olyan német társadalom képe rajzolódik ki, amely rezignált belenyugvással fogadja el, hogy Németország számára a szabadságnak, a humánumnak, illetve a nyitottságnak a velejáró mellékhatása a félelem és a terror.

De a szabadság vajon megvédi-e majd Németországot a szélsőséges dzsihadizmustól, a humánum és a nyitottság hangoztatása pedig elé lesz-e ahhoz, hogy a migráció következményei mérséklődjenek és megszűnjenek az integráció hatására?

Nos alighanem a szélsőséges dzsihadizmus nem lesz toleránsabb, az integráció kérdését pedig majdnem lehetetlen lesz megoldani, ha a migránsok még a német nyelvet sem lesznek hajlandóak megtanulni. Angela Merkel ülhet még bármilyen betonbiztosan a kancellári székben, kijátszhatja politikai ellenfeleit, trükközhet az ígéretekkel, de Németország jelene a behódolás és a meghajlás jövőképét vetíti előre. Behódolás az erőszakos, idegen kultúrák térnyerése előtt, meghajlás az állandó félelem előtt.