Bekeményít a kormány? A drága üzemanyagok miatt ismét beavatkozna az árakba

Bekeményít a kormány? A drága üzemanyagok miatt ismét beavatkozna az árakba

Megint magasabb árat kérnek a magyar kutakon, mint a szomszéd országokban. A felelősséget eltolták maguktól ez ügyben is.

A Nagy Márton-féle Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján - amúgy újfent - megállapította, hogy mind a benzin mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat.

Ezért a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon

- erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Magyarországon pénteken 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forint. Ez azt jelenti, hogy a magyar családok többet kell, hogy fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai:

a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább

- mutatott rá maga a szaktárca, ám a felelősséget eltolva magától és az Orbán-kormánytól.

Az NGM szerint a kormány álláspontja továbbra is változatlan: "elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai"..

Emlékeztettek: a családok érdekében a kormány letörte a "háborús" üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

Arról azonban nem ejtettek szót, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. becslése alapján augusztus végére 650 forint környéki árakkal szembesülhetünk majd a benzinkutakon.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b2), valamint az igazgatóság tagjai 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton.