Lukasenka: csak a holttestemen át lehet új választást tartani

Lukasenka: csak a holttestemen át lehet új választást tartani

"Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik"

- jelentette ki egy fehéroroszországi traktorgyárban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a tut.by fehérorosz hírportál tudósítása szerint.

Belarusz történetének legnagyobb tüntetése zajlott tegnap, 200 ezren vonultak utcára

Egyre nehezebb erőből lenyomni a belarusz tüntetéseket, a Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. A hangulat ünnepélyes volt, komolyabb rendőri jelenlét nélkül. A jelek szerint erősen elcsalt elnökválasztás óta minden nap tüntetéseket tartanak, a hatóságok az elején kőkeményen léptek fel, közel 7 ezer embert tartóztattak le, halálos áldozat is van.

Hétfőn a fehérorosz ellenzék felhívására számtalan üzemben és az állami televízió épülete előtt kezdődött tiltakozás a vitatott elnökválasztási eredmény, Lukasenka újraválasztása ellen. A tiltakozók az ellenzék által használt, 1995 előtti fehér és piros fehérorosz zászlót lengetve gyűltek össze egy nehézjárműveket előállító üzem előtt, ahova hétfőn helikopteren megérkezett a fehérorosz államfő.

Lukasenka itt elmondott beszédében közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására.

Lukasenka kész a hatalom megosztására és az alkotmány módosítására

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására. A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása. Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

"Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások"

- szögezte le az országot 26 éve irányító egykori téeszelnök.

A belarusz ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött Youtube-üzenetében jelentette ki, hogy kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként. A hivatalos adatok alapján Tyihanovszkaja a szavazatok 10,1 százalékát szerezte csupán, de az ellenzék szerint elcsalták a választást.

A minszki traktor-, illetve autógyár többezer dolgozója is tiltakozott a kialakult helyzet miatt - közölték hétfőn az üzem munkásai az AFP francia hírügynökséggel.

Hétfőn a szomszédos Litvánia külügyminisztere, Linas Linkevicius újságíróknak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy Oroszország esetleges katonai segítsége Fehéroroszország megszállását jelentené, amivel lerombolnák az ország függetlenségének maradékát is.

Kifejtette, nincs ok arra, hogy Oroszország katonai támogatást nyújtson, erre nincs jogi alap sem. Úgy vélekedett, Oroszország ezzel azt kockáztatná, hogy szembekerül a fehérorosz néppel. Moszkvának rá kell ébrednie arra, hogy a beavatkozás nem lenne igazolható sem jogilag, sem morálisan, sem politikailag - tette hozzá.

Korábban a Kreml sajtószolgálata arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Lukasenkának, Moszkva szükség esetén a két ország kollektív katonai együttműködési megállapodása alapján segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfő délelőtt a fehérorosz hadsereghez intézett felszólítást, és leszögezte: óva inti a fehérorosz katonaságot attól, hogy erőszakot alkalmazzon a saját népe ellen. A német elnök azt mondta, csodálja a fehérorosz tüntetők bátorságát, felszólította Lukasenkát, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, és kifejezésre juttatta, hogy szerint a fehéroroszok támogatást és szolidaritást érdemelnek.

(MTI)

Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt, hogy Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára - írta közleményében a Kreml. A Kreml azt állította, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomás. Ezt a narratívát erősíti Lukasenka is, amikor a NATO-ról beszél: