Az EU felszólította Fehéroroszországot, hogy ne indítson büntetőeljárást az új ellenzéki testület ellen

Az EU felszólította Fehéroroszországot, hogy ne indítson büntetőeljárást az új ellenzéki testület ellen

Az Európai Unió felszólította pénteken a fehérorosz hatóságokat, hogy ne indítsanak büntetőeljárást az új ellenzéki testület ellen.

Az unió külügyi szolgálatának szóvivője, Nabila Massrali kijelentette, hogy büntetőjogi felelősségre vonás helyett a feleknek párbeszédet kell folytatniuk arról, hogyan lehet a válságot békés úton megoldani.

A fehérorosz hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület ellen

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával. A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

"A koordinációs tanács, amely a fehérorosz társadalom minden tagját képviseli, kifejezte tárgyalási szándékát, amelyre válaszul a hatóságok büntetőeljárást indítottak ellenük. Ez azt bizonyítja, hogy a hivatalos szervek ismét a politikai megfélemlítés eszközeihez folyamodtak"

- emelte ki a szóvivő.

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a szóban forgó új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt, aki Litvániába menekült.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

(MTI)

Hivatalos: Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Lezajlott Berlinben az uniós tagállamok vezetőinek videokonferenciája, ami után Angela Merkel német kancellár bejelentette, az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét. Merkel hozzátette, hogy a fehérorosz elnökválasztás sem tisztességes, sem szabad nem volt. Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki rezsim által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot - jelentette ki a kancellár.