A belarusz ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

A belarusz ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött Youtube-üzenetében jelentette ki, hogy

kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként.

A hivatalos adatok alapján Tyihanovszkaja a szavazatok 10,1 százalékát szerezte csupán, de az ellenzék szerint elcsalták a választást. A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek azt mutatják, ahol vélhetően megbízható módon zajlott a szavazatok számlálása, simán verte Lukasenkát, de a Központi Választási Bizottság közölte, hogy Lukasenka nyert 80 százalékkal, ezután törtek ki óriási tüntetések az országban, brutális rendőri fellépéssel.

Ebben az időszakban a hitványság áll szemben a hősiességgel, a kétségbeesés a bátorsággal, és a szerelem az árulással

- mondta a videóban.

Tyihanovszkaja szerint a tüntetéseken elhunytak nevét egyszer utcák fogják viselni. Elismerte, hogy nem tervezett politikai pályára lépni:

„Sosem akartam politikus lenni, de a sors úgy határozott, hogy az önkénnyel és a törvénytelenséggel való ellenállás legelső sorában találtam magam. A sors akarta ezt, és önök – önök, akik hittek bennem, és akik erőt adtak nekem, és minden percben felvillanyoz az önök bátorsága, önszerveződése.”

Tyihanovszkaja szerint az átmeneti időszak, amelyet ő vezetne, arról szólna, hogy megteremtsék az új, szabad, tisztességes és átlátható elnökválasztás jogi alapjait.

(Azonnali)

Belarusz történetének legnagyobb tüntetése zajlott tegnap, 200 ezren vonultak utcára

Egyre nehezebb erőből lenyomni a belarusz tüntetéseket, a Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. A hangulat ünnepélyes volt, komolyabb rendőri jelenlét nélkül. A jelek szerint erősen elcsalt elnökválasztás óta minden nap tüntetéseket tartanak, a hatóságok az elején kőkeményen léptek fel, közel 7 ezer embert tartóztattak le, halálos áldozat is van.