Belgium után Ausztria is megvonná az uniós vétójogot Magyarországtól

Belgium után Ausztria is megvonná az uniós vétójogot Magyarországtól

Orbán Viktor addig (utcai)harcolt Brüsszelben és vette semmibe az EU-s értékeket, hogy a tagállamok egymás után támogatják a keményebb fellépést Magyarországgal szemben.

Magyarország uniós vétójogának megvonását szorgalmazza a belga külügyminiszter – írtuk korábban. Időközben Ausztria megerősítette, hogy támogatják Belgium javaslatát:

Mind a 27 tagtól elvárjuk, hogy maradéktalanul betartsa azokat az elveket, amelyeken közös Uniónk alapul. Ez különösen igaz a soron következő EU-elnökségre. Ezt szem előtt tartva támogatjuk a 7. cikkely szerinti eljárás szigorú folytatását Magyarországgal szemben

– mondta az osztrák külügyminisztérium szóvivője a Politicónak. Mindez néhány héttel azelőtt történik, hogy Magyarország átvenné az Unió soros elnöki posztját.

Belgium nem adja át csak úgy Magyarországnak az uniós elnökséget

Kevesebb mint egy hónappal a váltás előtt Hadja Lahbib külügyminiszter azt mondta, az EU-nak nem szabadna megremegnie a jogállamiságot sértő magyar lépések láttán, és azt javasolta: Budapestet fosszák meg attól a lehetőségtől, hogy megvétózza az európai politikát. Ausztria a jelek szerint ugyanerre a következtetésre jutott.

A 7. cikkely szerinti eljárás során a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata, emellett konkrét ajánlásokat is adhat a tagállamnak, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. A 7. cikkely bevetése egy adott ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti – összegezte a 24.hu.

Dobják az atomot?

Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt. Ennek az eljárásnak a következő lépését, amelyet akkor alkalmaznak, amikor egy országot úgy ítélnek meg, hogy megsérti a szövetség alapvető értékeit, gyakran „nukleáris opciónak”, Magyarországon általában csak atombombának nevezik. Hogy miért?

Az „atombomba” biztosítja a legsúlyosabb politikai szankciót, amelyet egy tagországgal szemben kiszabhatnak: felfüggeszthetik az uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogot.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)