Központilag tárolják majd a közterületi kamerák felvételeit

Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek.

Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitáját.
    
Kontrát Károly az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az úgynevezett "szitakötőprojektről", amely első ütemben Budapesten valósul meg a közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeinek révén, a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónapban.
    
Elmondta, a rendszer teljes kiépülésével megszűnik a felvételt készítő szervezetek, hatóságok helyi adattárolása, és emellett számos garanciális elem is szerepel a javaslatban, hogy az adatok tárolása és továbbítása a lehető leghatékonyabb legyen.

Erről korábban itt írtunk bővebben:

Egy tárhelyen lesznek a térfigyelő kamerák felvételei

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat szerint a térfigyelő kamerák jelenleg szétszórtan tárolt felvételeit egy központi adattárolón őriznék, innen lehetne kikérni a törvény által megszabott rend szerint - írja a Népszava.A „Nagy Testvér" tárhelyére kell majd feltölteni

További halasztás a kutak bejelentése kapcsán és nehezebb lesz a bliccelők élete

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a törvényjavaslat meghosszabbítja az engedély nélkül létesített kutak bírság nélküli bejelentésére vonatkozó határidőt 2020. december 31-éig.

Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő szerint a módosítás célja nem más, mint hogy elvegyék a polgároktól az önfenntartás lehetőségét is.

    

Kontrát Károly szerint a közlekedésbiztonságot növeli, hogy a tengelysúlymérő kamera felvétele alapján lehetőség lesz a felelősségbiztosítással nem rendelkezők kiszűrésére.
    
A törvényjavaslat kimondja - folytatta - , hogy a lehallgatást, a küldeményfigyelést és az informatikai eszköz megfigyelését kizárólag a szakszolgálat végezheti.

Szólt arról, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a rendelkezést, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője is elrendelhette a bírák ellenőrzését. A mostani változtatással a hivatal vezetője a kockázatok észlelésekor értesíti azokat a vezetőket, akik jogosultak a nemzetbiztonsági ellenőrzés elrendelésére - magyarázta.
    
Kontrát Károly elmondta, a közösségi szolgáltató lehetőséget kap arra, hogy a menetdíjat meg nem fizető, vagy az utazási feltételeket egyéb módon megszegő utast a lakcímnyilvántartás alapján azonosítsa.
    
Kitért arra, hogy a törvényjavaslatról Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével hétpárti egyeztetést tartottak. A Jobbik módosító indítványokat tett, amelyek közül többet is támogatott a minisztérium - jelezte.   

Jogalkotási meteor van a javaslatban

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője szerint nagy részben technikai módosításokat tartalmaz a javaslat, amelyhez több ponton garanciális elemeket javasoltak beépíteni.
    
Jogalkotási meteornak nevezte az előterjesztés azon paragrafusát, amely a nemrég elfogadott, Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényt módosítja. Azt kérte, vegyék ki a javaslatból azt a rendelkezést, hogy ha az EU-ból jövő személy stratégiai ágazatban tulajdont kíván szerezni, állami támogatást kaphat a vásárláshoz. Ezt a kormány körüli oligarchák kérhették - hangoztatta.