Nemrég még a gyöngyöspatai cigányközösségről konzultált volna Orbán, most meg kinevezte a romaügyi kormánybiztost

Nemrég még a gyöngyöspatai cigányközösségről konzultált volna Orbán, most meg kinevezte a romaügyi kormánybiztost

A legfrissebb Magyar Közlönyben szerepel, hogy Orbán Viktor Sztojka Attilát roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossá nevezi ki, egyben megfogalmazva a feladatát is:

  • koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet,
  • ellátja a  Kormány és a  roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat,
  • javaslatot tesz a  roma nemzetiségi civil szervezetek és a  roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására,
  • kapcsolatot tart és egyeztet az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal,
  • javaslatot tesz a  romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az  azokhoz szükséges források bevonására,
  • javaslatot tesz a  2021–2027 közötti Európai Uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására,
  • véleményezi az ezzel kapcsolatos más javaslatokat,
  • kezdeményezi, összefogja és koordinálja az  országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő
  • együttműködéseket, együttműködési fórumokat,
  • együttműködik a  diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítése és végrehajtása érdekében a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossal.

Emlékezetes, ha nem jön a koronavírus-járvány, akkor az Orbán-kormány 2020 elején többek között a cigányközösségekről konzultált volna, felhasználva erre a gyöngyöspatai helyzetet. 

"Erős érzelmi viharokat kiváltó ügyről van szó, nem mindegy hogy higgadtan tudunk-e beszélni erről. A magyarok igazságérzetéből indulok ki. A magyarok elfogadják, hogy segély helyett munkát adunk, elfogadják felzárkóztatási programokat, és hogy ingyen étkeztetés jár a roma gyerekeknek is, illetve, hogy szakmát tanulhatnak. A magyarok nem rasszisták. De a magyarok azt nem fogják elfogadni, ha pénzt adunk a semmiért. Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk"

- mondta azzal kapcsolatban a miniszterelnök, hogy a gyöngyöspatai romák a bíróságon jogerősen kártérítést nyertek a magyar állammal szemben. 

A cigányság végül - akkor - nem lett kampánytéma, felülírta azt a covid, most meglátjuk, hogy milyen lapot oszt Orbán Viktor Sztojka Attilának, aki amúgy a Belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója.