Bencze János: A Fidesz és szatellitpártja hamis ígéretekkel átverte és becsapta a magyar méhészeket

Bencze János: A Fidesz és szatellitpártja hamis ígéretekkel átverte és becsapta a magyar méhészeket

A Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa szerint be kell tiltani az Európán kívüli mézek keverésének lehetőségét az Európán belül termeltekkel, hogy megszűnjenek a hamis méz jelentette problémák.

Miközben a kínai hamis méz áramlik be az Unióba és Magyarországra, addig a kiváló magyar méznek bőven a termelési költség alatt van a felvásárlási ára – mondta facebook-videójában Bencze János. Szerinte a Fidesz és a Mi Hazánk hamis ígéretekkel áltatta és végül cserben hagyta a méhészetből élő magyar családokat

Becsapták, becsapták azokat a tisztességes embereket, akik egy nagyon régi szakmát visznek tovább, becsapták azokat, akik megtermelik a minőségi magyar mézet

– jelentette ki a Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa.

Szerinte a magyar méhészeket becsapta az agrárminiszter és az Agrárminisztérium amikor azt állították, hogy azért kell behozni Ukrajnán keresztül a rossz minőségű, akár kínai hamis mézet, hogy ez vegyes mézként magával húzza a magyar akácmézet. Rámutatott: a minőségi magyar akácméz jelenlegi felvásárlási ára 1250 forint, illetve 620 forinttal jöttek ki cégek a vegyes mézre. Bencze János szerinte a magyar méhészeket becsapta „a Fidesz szatellitpártja”, amkor azt ígérték, hogy közel-keleti cégekkel kötnek majd szerződést bizonyos magyar vállalkozók, akik ezt a mézet majd nagyon becsületes, nagyon tisztességes áron vásárolják fel.

Bencze János leszögezte, hogy sem az akácméz 1200 forint körüli, sem a vegyes méz 600 forint körüli felvásárlási ára nem tisztességes a magyar méhészek számára, mivel ez jóval a bekerülési költség alatt van.

Nagyon sok méhész kollégával beszélgettem, teljesen el vannak keseredve és megoldást keresnek

– számolt be tapasztalatairól a jobbikos képviselő.

Megjegyezte: az Európai Parlamentbe kikerülő magyar képviselőkre egy nagyon fontos feladat vár a méhészet terén harcoljanak egy olyan jogszabályért, ami megtiltja az EU-n belül termelt mézeknek a keverését az EU-n kívülről érkezőkkel. „Így a hamis méznek esélye sincs összekeveredni a belső piacon megtermeltekkel, a kamucímkézés ki van zárva, az nem lesz megoldás, hiszen mindenről van papír” – mutatott rá.

A jelenlegi elégtelen szabályozás következtében Magyarországon bármi "hazai mézzé" változhat.

Bencze János hangsúlyozta, hogy ha a munkájukat most megkezdő EP-képviselők nem oldják meg a magyar méhészek problémáit, akkor

Ha pedig nem fog működni, ha az EU-s képviselőink nem hajlandóak rá, több méhész kolléga már jelezte, hogy európai polgári kezdeményezésben el kell indítani a folyamatot. Mi ebben partnerek leszünk, fel fogunk lépni a színen egy európai polgári kezdeményezéssel, hogy az unión belül termelt mézeket tilos legyen keverni az unión kívülről érkezőkkel. Ez minden európai méhésznek és minden európai mézfogyasztó állampolgárnak az érdekeit szolgálja.

(Címlapkép: Illusztráció. Egy méhész a mézet ellenőrzi egy méhkaptár keretében. MTI/Rosta Tibor)