A Parlamenthez vonulnak a gazdák és a méhészek

A Parlamenthez vonulnak a gazdák és a méhészek

A magyar gazdatársadalom jelentős hányadának betelt a pohár, ezért három napra demonstrációba kezdenek az agrárium rendbetételéért. A kormány érdemi lépését várják.

A jelek szerint más európai országok példája után idehaza is eljött az ideje, hogy a magyar gazdák tiltakozásba fogjanak, ráadásul ezt nem csupán egymaguk tennék. Ugyanis a Népszava arról ír, hogy háromnapos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapestre, a Parlamenthez, mivel szerintük a kis- és közepes vállalkozásoknak egyre nehezebb már talpon maradni.

Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot, mert ha minden így marad, akkor jövőre a gazdák négyötöde tönkremehet

– indokolta Kernbaum Anita lábodi gazdálkodó, miért szerveznek tüntetést. A somogyi vállalkozó a lapnak elmondta, végső elkeseredésükben demonstrálnak, a hazai gazdák jelentős része mára felélte tartalékait, s átlagos terméssel számolva az idei év is várhatóan veszteséges lesz számukra. Mint folytatta:

Sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások, csak a környékünkön a cégek 10 százaléka ellen indult csődeljárás.

Kernbaum azt is hozzáfűzte, a jelenlegi árak és költségek mellett szerinte kiemelkedően jó termésátlag mellett is „jó, ha nullás évet tudnak majd produkálni a gazdák”.

A tiltakozó gazdák úgy látják, a támogatások kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket az alacsony felvásárlási árakon túl. A földalapú támogatást, amit Ausztriában az év végére megkapnak, itthon június végére fizetik ki teljesen, ráadásul, míg máskor időarányosan ilyenkorra a 40-50 százalékot meg szokták kapni, addig idén 20-25 százalékot kapott az átlag, és akadtak, akik még semmit sem.

Enélkül azonban nem tudnak nekikezdeni a tavaszi munkáknak, csak úgy, ha hitelt vesznek fel.

„Az agrárium cápái persze figyelik a kisvállalkozások haláltusáját, és lecsapnak a bajba kerültek földjeire: Dél-Somogyban például a már Tiborcz István-féle Főnix Magántőkealaphoz tartozó Drawa Kft.”

Ráadásul a portál szerint a problémákat senki sem jelzi a hatalomnak, a lábodi gazdaasszony szerint a tüntetéssel épp ezért elsődlegesen országos összefogást, valódi érdekképviseletet szeretnének összehozni, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) ugyanis szerintük semmi haszna.

Kernbaum Anita felidézte az ukrán gabona behozatala ellen szervezett néhány héttel ezelőtti, záhonyi demonstrációt, melyet a Fidesz-közeli Magosz és a Nemzeti Agrárkamara (NAK) szervezett, ám az sokkal inkább kormány melletti kiállásnak bizonyult, mint valódi érdekérvényesítésnek. Jelezte, a demonstrálók azt is szeretnék elérni, szüntessék meg a kötelező NAK-tagságot, mely sokkal drágább a normál kamarai tagságnál, ám semmit sem kapnak cserébe.

Záhonyban is az ukrán gabona ellen beszéltek, s állították, megvédik a magyar gazdák érdekeit, ennek ellenére az ukrán méz importját simán engedélyezték, amivel rettenetes helyzetbe hozták a hazai méhésztársadalmat

– mutatott rá a lapnak.

Egy neve elhallgatását kérő somogyi méhész magyarázata szerint az importtilalom feloldásánál az Orbán-kormány arra hivatkozik, hogy az exportra dolgozó mézkeverőüzemeknek nincs elég hazai alapanyaga. „Pedig van itthon elég méz, csak nem akarnak fizetni érte” – jelentette ki.

Egy kiló vegyesméz normál felvásárlási ára 1500 forint körül lenne, ám az üzemek 600-650, a legjobb esetben 700 forintot hajlandóak csak fizetni. Ennyiért persze senki sem adja, ezért kilobbizták, hadd jöjjön az olcsó ukrán méz

– vázolta fel.

A most szombattól hétfőig tervezett tüntetésre a szervezők két helyszínt foglaltak le:

gyülekezőhelyként a Népligetet, illetve a demonstráció valós területeként a pesti alsó rakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát.

A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót kívánnak majd átadni Nagy István agrárminiszternek.

(Címlapkép: Tiltakozók traktorral az ukrán import elleni közös gazdademonstráción a V4 agrárkamarái - köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - szervezésében a szlovák-cseh határon, a szlovákiai Holícon 2024. február 22-én. MTI/Illyés Tibor)