"Ezen gazdasági döntések után érdemes elgondolkodni: a sokat propagált dübörgő gazdaság mennyire állja meg a helyét?"

"Ezen gazdasági döntések után érdemes elgondolkodni: a sokat propagált dübörgő gazdaság mennyire állja meg a helyét?"

Zalaegerszeg önkormányzati képviselőjét, a Jobbik Zala megyei regionális igazgatóját, Benke Richárdot kérdeztük annak kapcsán, hogyan s mivel segítette a Kormány a koronavírus alatt az önkormányzatot, ez pedig elegendő lehetett-e?

A képviselő kifejtette, nagy segítség nem érkezett:

a helyi védekezést az önkormányzat saját költségből finanszírozta, legyen szó akár a maszkok megrendeléséről, akár a tesztelésekről vagy épp intézményi fertőtlenítésről.

Benke hozzátette, az erre elkülönített forrás mellett a városlakók, valamint a helyi vállalkozók adományai is sokat segítettek, illetve a teljes képviselőtestület egyhavi tiszteletdíját is felajánlotta járványügyi védelemre.

Az országos szinten jelentkező, a gazdaságot érintő problémák – vagyis vendéglátás, turizmus vagy szolgáltatóipar – Zalaegerszeg esetében sem jelentettek kivételt.

Nagyon bizonytalan helyzetbe kerültek. Önkormányzati szinten a rendezvényszervező intézmények (kulturális intézmények, múzeumok, sportlétesítmények), parkológazdálkodás és tömegközlekedés területén jelentenek komoly problémát a gazdasági kiesések 

– ismertette Benke.

Az pedig, hogy a Fidesz-kormány elengedte az iparűzési adó felét, komoly nehézséget jelent a település számára is. Az első hullám utáni becslések alapján már alapból 30 százalékkal kevesebb ilyen jellegű adóbevétel volt kalkulálható, ez utóbbi döntés következményeként pedig még komolyabb kiesésre számol a város. S ugyan az iparűzési adó tétele teljesítményorientált – ami jelenleg kisebb mértékű –, összességében így is milliárdos kiesésről lehet beszélni önkormányzati szinten.

Mindemellett komoly aggályaink vannak amiatt is, hogy a kormány gyakorlatilag csípőből hoz meg ilyen döntéseket, aminek következtében az önkormányzatok önrendelkezését csorbítja. Ezen gazdasági döntések után, mint például iparűzési adó megfelezése, gépjárműadó elvétele, érdemes elgondolkodnia mindenkinek, hogy a sokat propagált "dübörgő gazdaság" mennyire állja meg a helyét

– fejtette ki az önkormányzati képviselő.

Benke úgy véli,

ahhoz, hogy a város fenn tudja tartani a kötelező feladatok ellátását, nem lett volna szabad ennyire magukra hagyni az önkormányzatokat a védekezés során.

E cserbenhagyást sajnálatos módon jól példázza Zalaegerszeg esete is, hiszen – mint ahogyan a képviselő említette – a maszkok beszerzését, a teszteléseket vagy akár a fertőtlenítéseket mind saját költségből kellett megoldani.

Pontosabban a város vezetése érezte úgy, hogy a védekezéshez ezek elengedhetetlenül szükséges intézkedések, ezért nem várva senkire, jöttek a maszkok, mentek a tesztelések. Állami szinten kellett volna ezeket átvállalni, megszervezni vagy legalábbis valamilyen formában a költségeket fedezni. Úgy érzem, zalaegerszegi viszonylatban maga a védekezés és a kommunikáció végig rendben zajlott és zajlik is, a problémák forrása egyértelműen állami, kormányzati szinten ered 

– összegezte a szükséges, mégis olybá tűnik, elmaradt kormányzati lépések következményeit Benke Richárd.