Lassan a gondnok is többet keres a könyvtárosnál - elmaradt béremelések

Úgy vélik, a minisztérium átverte őket.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke már korábban is nyilatkozott arról, hogy a kulturális szféra rendre kimarad a béremelésekből és a fizetések lényegében alig haladják meg a 2002-es szintet.

A szakmában ráadásul egyre több ember dolgozik a bérminimumért. A legtöbb diplomás levéltáros és muzeológus bruttó 161 ezer forintot keres, így a legutóbbi minimálbér-emeléssel már a szakmai munkát végzők fizetése alig haladta meg a gondnokokét.

Az Index azt írja, hogy a béremelés rendezése érdekében a KKDSZ átadott az EMMI-nek egy háromezer aláírásból álló petíciót, akik hajlandóak is mutatkoztak tárgyalóasztalhoz ülni a szakma képviselőivel, ám a korábban elfogadott ötpontos tárgyalási tervből végül csak egyet fogadtak volna el írásban, amit a szakszervezet elfogadhatatlannak vélt, így a tárgyalás meghiúsult.

A KKDSZ úgy véli, a minisztérium átverte őket és kijelentették, hogy a 2018. április 8-ai választásokat követően ismét követeléssel fordulnak az új kormányzat illetékes minisztériuma vagy államtitkársága felé.