Bérlakásépítéssel lehetne megállítani a kivándorlást, kár, hogy a Fidesz ebben nem partner

Z. Kárpát Dániel, a nemzeti párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: az elképesztő kivándorlás egyik oka, az átlagkeresetű magyar fiatalok nem érzik azt, hogy belátható időn belül saját otthonhoz jutnak.
 
A politikus azt elismerte ugyan, hogy a kormányzat próbál kozmetikázni a szocpol kiterjesztésével, vagy most a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK)-kal, azonban ez is leginkább a jómódúakon segít, ami önmagában nem lenne baj, de nagyon sok társadalmi osztály egyszerűen kiszorul a kedvezményekből - tette hozzá. 
 
Z. Kárpát Dániel közölte: a hazai ingatlanpiacon már a kínálati oldalon is problémák jelentkeznek, hiszen a beruházók számára a rekorder magasságú 27 százalékos áfakulcs mellett egész egyszerűen nem éri meg befektetésekbe kezdeni, kivéve azokon a helyeken, ahol a négyzetméterenkénti ár meghaladja a 300 ezer forintot. Ezért korlátozódtak a beruházások Budapest és a vidéki nagyvárosok belső utcáira - húzta alá a jobbikos honatya. 
 
Ezzel kapcsolatban Z. Kárpát Dániel emlékeztetett: a Jobbik benyújtott egy határozatot, hogy az új építésű lakások, illetve a bérlakások esetében 27-ről 5 százalékra csökkentse az áfa mértékét a kormány. Az alapanyagok, a beépített anyagok áfacsökkentésével Nyugat-Európában is eredményesen teremtenek olyan piaci helyzetet, ahol a beruházóknak is megéri az építkezés, de a fiatalok számára is könnyen elérhetővé válik az otthon megszerzése - magyarázta a politikus.
 
Azonban a jelenlegi, szánalmas nyolcezres ingatlan szám mellett a magyar minősített építőipari vállalkozások hosszútávon nem képesek megmaradni a piacon - figyelmeztetett a nemzetgazdasági veszélyekre a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
 
A Jobbik szakértői kiszámolták, hogy 3-9 milliárd látszólagos költségvetési kiesését jelentene az áfacsökkentés, ezzel párhuzamosan viszont éves szinten 5000 új lakás épülne fel a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújítás Egyesület koncepciója alapján.
 
Z. Kárpát megjegyezte: a nemzeti párt ezzel az Egyesülettel és társszervezeteivel már többször is tárgyalt, és a jövőben is meghallgatja a véleményüket.
 
Arra a szakmai számításra is felhívta a figyelmet, amely szerint egy újonnan épült lakás négy új munkahelyet teremt. Ezzel nyilvánvaló módon sok magyar állampolgár számára tudnánk megélhetést biztosítani, egyszersmind itthon tartani őket, ez pedig már középtávon is költségvetési haszonnal járna, míg egy választási ciklust tekintve 10 milliárd forint nagyságrendű bevételt generálna.
 
Z. Kárpát Dániel kitért arra is, hogy a Jobbik által benyújtott költségvetési indítványt, amely 90 milliárd forinttal támogatta volna a magyar beruházók által szociális bérlakások építését (ezzel a fiatalok 6-8 éven belüli otthonteremtését), a Fidesz-KDNP mérlegelés nélkül söpörte le az asztalról.
 
Azonban ez sem tántorítja el a Jobbikot, hogy a kormánypárttal szemben, továbbra is tárgyalóasztalhoz üljön a szakmai szervezetekkel - szögezte le Z. Kárpát Dániel.