Az orosz hírszerzés is benne lehetett egy csecsen szeparatista németországi kivégzésében

Az orosz hírszerzés is benne lehetett egy csecsen szeparatista németországi kivégzésében

Kapcsolatba hozható az orosz katonai hírszerzéssel egy férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt Berlinben egy csecsen emigránst - jelentette pénteken a Der Spiegel című hírmagazin a hírportálján.

A Der Spiegel, a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport és a The Insider című orosz portál közös beszámolója szerint az egy héttel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottjaként elfogott férfi valószínűleg hamis személyazonossággal utazott be Németországba.

A vízuma szerint Vagyim Andrejevics Szokolovnak hívják, 49 éves, a szibériai Irkutszkban született, és Szentpéterváron lakik. A hivatalos nyilvántartásban a lap információi szerint nem létezik ilyen személy, viszont az útlevelének száma kapcsolatba hozható egy olyan belügyminisztériumi szervezeti egységgel, amely állított már ki iratokat a katonai hírszerzés számára.

A gyilkosság áldozata egy georgiai állampolgárságú - 40 éves - csecsen férfi, aki a Der Tagesspiegel című berlini lap minapi beszámolója szerint az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban Németországba menekült, ahol 2017-ben közveszélyes iszalmistaként sorolták be.

Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték. Feltételezett támadója kerékpárral közelítette meg, Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyvert használt hangtompítóval. A Der Tagelsspiegel szerint ez a fegyver igen elterjedt hírszerzési és biztonsági körökben. A gyanúsított a nyomozás szerint a merénylet után a Spree folyó partján átöltözött, fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott. A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt, és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket. 

(MTI)