Bernie Sanders nem adja fel, de csökkenti kampánystábja létszámát

A vermonti szenátor, akinek gyakorlatilag már nincs esélye pártja elnökjelöltségének elnyerésére, nem adja fel a küzdelmet, készül a következő megméretésekre, elsősorban is a döntőnek számító júniusi kaliforniai előválasztásra. A politikus azonban sok szövetségi államban csökkenteni kezdte kampánystábja létszámát.

Erre először kampányfőnöke, Jeff Weaver utalt a CNN hírtelevíziónak adott interjújában, majd Sanders szóvivője, Michael Briggs megerősítette a döntést. Maga Bernie Sanders a The New York Times című lapnak adott nyilatkozatában beszélt a létszámcsökkentés okairól.

"Több száz munkatárstól válunk  meg, nincs már ugyanis szükségünk arra, hogy az ország valamennyi szövetségi államában jelen legyünk. Nagyon nagy létszámú csapat dolgozott velünk, de ötven szövetségi államból negyvenben már túlvagyunk a választásokon"

- mondta a vermonti szenátor, s hozzátette, hogy minden erőforrást a hátralévő előválasztásokra összpontosítanak.

A Sanders-kampányban jelenleg ötszázötvenen dolgoznak, de január végén például még ezer főt számlált a kampánycsapat. Jeff Weaver bejelentése szerint pillanatnyilag kétszáz embertől válnak meg.

Elemzők szerint az elbocsátás annak a jele, hogy Bernie Sanders számot vetett a realitásokkal, vagyis azzal, hogy immár minden valószínűség szerint vetélytársát, Hillary Clintont választják meg a nyári országos konvención a Demokrata Párt elnökjelöltjének. Sanders szenátor midazonáltal azzal bíztatja híveit - s így tett például szerdán az egyik indianai választási gyűlésen -, hogy bár tisztában van a helyzettel, de a politikában szerinte mindig vannak csodák is.