A Jobbik béruniós aláírásgyűjtése megfelel az adatvédelmi követelményeknek

Hazugságot terjesztenek a Fidesz fizetett "szakértői".

Kedden interjút közölt a Magyar Hírlap Szánthó Miklóssal, az Alapjogokért Központ igazgatójával. Ő hivatott megszakérteni a lapban, hogy miért is nem érdemes komolyan venni a Jobbik béruniós kezdeményezését. Na most Szánthó Miklós komolyan vehetőségéhez hozzátartozik, hogy az a pszeudo-központ, amelynél igazgat, csupa kormánypártokhoz köthető munkatársakkal van feltöltve, és persze nem meglepő módon fideszes pártpénzekből működik, az alapjogok helyett pedig általában a kormány érdekeit védik. A Magyar Hírlap interjúját is így érdemes elolvasni.

Egy mondatot azonban ki kell emelni belőle, mert előre sejteti, hogy milyen hazugsággal fog előrukkolni még a Fidesz. Szánthó Miklós ugyanis „elejti”, hogy a Jobbiknak „nyilván adatbázis-építésre jó ez az akció, ami ugyanakkor adatvédelmi aggályokat is felvethet”. Vagyis tipikus félelemkeltésre apellál, hogy a bérunió kezdeményezését támogató emberek megadott adatai esetleg nem megfelelő módon lennének felhasználva.

Az Alfahírnek a béruniós kezdeményezésért felelős polgári bizottság jogi munkacsoportja megerősítette, hogy az aláírásgyűjtéshez használt íveket ellenőriztették a kampány kezdete előtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), ezért is látható rajtuk a NAIH-szám. Arról is tájékoztatták lapunkat, hogy az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó alapvető szabályokat a polgári kezdeményezésről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2011. február 16-ai 211/2011/EU rendelete tartalmazza. Az aláírásgyűjtő ívek pedig megfelelnek a vonatkozó jogi előírásoknak (a Rendelet III. számú mellékletének). Az online felülettel kapcsolatban sem merülhet fel probléma, mivel a www.berunio.hu oldal a támogatói „aláírásnál” az Európai Bizottság oldalára (az európai polgári kezdeményezéshez) irányít.

Ez azt jelenti, hogy az aláírásgyűjtés semmilyen adatvédelmi aggályokat nem vethet fel, de nyilván a fideszes propagandagépezet hazugságai ettől még nem fognak leállni. Ugyanakkor idekívánkozik a hír, hogy vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság a Fidesz nyugdíjasokat zaklató telefonos kampánya miatt.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: elviekben lehet módja legális adatbázist fenntartania egy pártnak a nyugdíjasokról, de csak azok szerepelhetnek abban, akik korábban hozzájárultak.

Ahogy arról már beszámoltunk, az ügyvédként tevékenykedő Varga-Damm Andrea jobbikos képviselőjelölt édesanyját is telefonon kereste a Fidesz. Varga-Damm szerint személyes adattal való visszaélés történhetett, mert nem egyértelmű, honnan tudja a Fidesz, milyen számon lehet elérni a nyugdíjasokat. A Jobbik azt ígérte: az ügyben megkeresi a Fideszt, illetve az országos nyugdíjbiztosítót és a szolgáltatót is.