Betelt a pohár - civil demonstráció-sorozat a rákkeltő azbeszt ellen

Elegük lett a civileknek abból, hogy a kormány a megkérdezésük nélkül a fejük felett döntött a rákkeltő hulladékról.

Az Alfahír április elején írt arról, hogy Lőrinci északi részén, a lebontott selypi cementgyár területén több tonna, az emberi egészségre különösen ártalmas azbeszttartalmú veszélyes hulladék található az építési törmelékkel összekeveredve, ami azóta is emberéleteket követelt.

Kimagasló arányú megbetegedések

Sneider Tamás, a nemzeti párt alelnöke, a térség jobbikos képviselője akkor arról tájékoztattatta lapunkat, hogy az utóbbi években, hónapokban rendkívüli arányban megnőtt a cementgyár környezetében a tüdődaganattal küszködő betegek száma. Legtöbbször a mellhártya mesotheliomáját diagnosztizálják, amely egyes vélemények szerint csak azbesztexpozíció érintettség során alakul ki. A ritka daganattípust az érintett hevesi településeken, így Zagyvaszántón, Lőrincin, Selypen, Petőfibányán és Hatvanban élők körében kimagasló arányban diagnosztizálják.
 
A jobbikos honatya tavaly októberben levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amiben nemcsak tájékoztatta a kormányfőt a kialakult helyzetről, de egyben arra kérte őt, hogy közvetlenül adjon utasítást arra, hogy a rendelkezésre álló törvényes eszközökkel és erőforrások igénybevételével lehetőség szerint mielőbb megkezdődhessen az azbesztmentesítés és a környezeti károk helyreállítása.
 
A politikai, és társadalmi nyomásgyakorlásnak végül meglett az eredménye, hiszen a Pest Megyei Kormányhivatal megkezdte az azbesztmentesítést. Azonban a kormányzati kapkodás csak újabb problémákat generált, hiszen a nyilvánosság kizárása mellett az inotai hulladéklerakóba kezdte el hordani a 26 ezer köbméternyi veszélyes hulladékot.

Sajnos, ismerős a helyzet

Aki egy kicsit is figyelte az elmúlt időszak belföldi híreit, egy nyilvánvaló párhuzamra minden bizonnyal felfigyelt, ugyanis az Orbán-kormány ugyanezen analógia mentén járt el a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén talált 2.800 tonna mérgező anyag esetében is. Mivel már minden lehetséges fórumon a terület megtisztítását követelték a hatóságoktól, Lázár János egy sajtótájékoztatón megbízta a Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy még aznap tegye tiszteletét az Illatos úton, és adjon ki utasítást az azonnali elszállításra.
 
Minden előzetes felmérés nélkül, megkezdték a veszélyes hulladék megsemmisítését a dorogi hulladékégetőben.
 
Természetesen, csakúgy, mint a várpalotai lakosokat, a dorogiakat sem tájékoztatták az esetleges kockázatokról, igaz az ő esetükben nem is tudták volna miről, hiszen az első etapban elszállított 399 hordót nem a bennük lévő anyag veszélyessége miatt választották ki, hanem pusztán a tárolóeszköz állapota miatt döntöttek az elégetése mellett.

Soha nem tapasztalt egyetértésben

Csütörtökön az inotai faluházban egy lakossági fórumot tartottak, ahol a kormány képviseletében Kontrát Károly államtitkár is személyesen megtapasztalhatta az azbesztbotrányt övező közhangulatot.
 
De nem csak a civileket, hanem a helyi döntéshozókat is felzaklatta ez az ügy, ennek egyik példája, hogy a jobbikos önkormányzati képviselő, Galambos István által a képviselő-testület rendkívüli ülésén javasolt, a szállításra vonatkozó elutasító határozatát, eddig soha nem látott konszenzus keretében fogadta el a grémium.
 
Galambos István, az inotai fórumon
 
Galambos István beszámolója szerint a vita nagyon feszült hangulatú volt, igaz a felháborodás is jogosnak mondható, hiszen az emberek nélkül, a fejük felett döntöttek egy olyan komoly kérdésben.
 
Államtitkárnak jeleztem - folytatta a nemzeti párt politikusa -, hogy a kormányzat konzultációs szándéka komoly késésben van. Ugyanis nem most, a botrány okozta hangulatban, kapkodva kellene tájékoztatni a lakosságot, hanem már hónapokkal ezelőtt, akár egy népszavazás keretében kellett volna megismernie a helyiek véleményét - utalt a képviselő arra a tényre, hogy a cementgyár állapota a kormány előtt már jó ideje ismert volt.
 
Kontrát Károly ugyan ígéretet (!) tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy leállítsa a szállítmányokat, ennek ellenére a Kormányhivatal közleményben szögezte le, hogy a munkálatok tovább folynak. 

Demonstráció a depóniánál

Pénteken a szemerkélő eső ellenére is jó páran csatlakoztak hozzánk - elevenítette fel az inotai depóniánál történteket Galambos István, majd hozzátette: ha csak pár órára is, de három teherautót sikerült feltartoztatniuk, amiért a cég egyébként a rendőrséget is kihívta.
 
A képviselő csalódottságát sem palástolta: a tüntetők békések voltak, de roppantul el is keseredtek, hiszen a nemcsak az államtitkár szavában kellett csalatkozniuk, de még a rendőröket is kivezényelték annak érdekében, hogy az azbeszt lerakása zavartalanul folytatódjék. A három teherautó egyébként csak az egyik kereskedelmi televízió helyszínről való távozása után hajtott be a telephelyre.
 
A teherautók a súlykorlátozás miatt hétvégén nem közlekednek - ezt a kis időt kihasználva Galambos a jövő hét minden napjára, magánszemélyként 14.00 és 18.00 közötti időszakra félpályás útlezárással egybekötött tüntetést jelentett be. Sőt, az első, hétfői megmozdulás után a város által szervezett lakossági fórumhoz csatlakoznak a tiltakozók.
 
Hozzátartozik a krónikához, hogy pénteken Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár veszprémi sajtótájékoztatóján arról értekezett, hogy a továbbra is keresi a megoldást. Azonban, amíg ők maszatolnak, a gyilkos azbesztet továbbra is hordják az inotai lerakóba - fűzte hozzá Galambos István.