Betiltotta a házi feladatokat az általános iskolákban a lengyel oktatási miniszter

Betiltotta a házi feladatokat az általános iskolákban a lengyel oktatási miniszter

Pár év múlva pedig a középiskolákban is búcsút vesznek majd az otthon megoldandó leckéktől.

Betiltotta az általános iskolákban a házi feladatokat az oktatási miniszter Lengyelországban - adta hírül a ma7.sk. A szlovákiai portál azt írja, az említett rendelkezés áprilistól lép érvénybe a lengyel iskolákban.

Barbara Nowacká érvelése szerint a gyerekeknek az iskola után pihenni kell, nem pedig feladatokat megoldani. A tárcavezető egy oktatásról szóló vitaműsorban arra is ígéretet tett:

biztos benne, hogy néhány év múlva a középiskolákban is megszűnik a házi feladat.

Egyébiránt Nowacká már karácsony előtt felszólította a pedagógusokat, hogy ne adjanak házi feladatot a diákoknak, mert a szabadidő, az ünnepnapok és a hétvégék a pihenésre vannak. A miniszter további változásokat is bejelentett, jelesül márciustól emelik a pedagógusbéreket, az év elejétől visszamenőlegesen.

Azért, hogy csak tavasszal esedékes a béremelés, a miniszter Andrzej Duda lengyel elnököt teszi felelőssé, aki többször nem értett egyet Donald Tusk új kormányának döntéseivel. A kormányprogram szerint 30 százalékos béremelést hajtanának végre, de ez nem az oktatási miniszter hatásköre, ahhoz hatályba kell lépnie a költségvetési törvénynek. Tehát még a törvényhozási procedúrán túl az államfő ellenjegyzésén is múlik, mikor kerül sor ténylegesen a tanárok bérfejlesztésére.

Az új kormány a házi feladatok terhei mellett a tananyagban is húsz százalékos csökkentést tervez, ez viszont nem jár majd együtt a tanítási órák számának visszaesésével.

(Címlapkép: Pixabay)