Betiltotta a Lovasíjász vetítését a fideszes alpolgármester

A kerületi kultúráért felelős fideszes alpolgármester nem engedélyezte, hogy megkapják a közösségi ház termét. 

A Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett Kassai Lajos világhírű lovasíjászról és a lovasíjászat mint sport megteremtőjéről szóló film, A lovasíjász országszerte nagy népszerűségnek örvend. A bemutató után egy hónappal több tízezren látták már, de az alternatív vetítési módok miatt ez a szám nehezen megbecsülhető. Bár a legnagyobb mozik nem játsszák, számos helyen szerveznek vetítéseket, így például a Jobbik több helyi szervezete is élt a lehetőséggel, hogy a régi magyar hagyományok felélesztését és az ősök példájának bemutatását is kiválóan felkaroló film nyilvános vetítésében részt vállaljon. 
 
 
A nemzeti néppárt 18. kerületi szervezete is úgy döntött, hogy megfinanszírozva a vetítés költségeit, ingyenes lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, hogy méltó körülmények között megismerkedhessenek Kassai Lajos életútjával, pontosabban azzal, amit Kassai Lajos is követ, az ősök példájával. Helyszínként a jobbikosok az önkormányzati fenntartású Pestszentimrei Közösségi Házat (PIK) választották, miután a forgalmazóval leegyeztettek minden szükséges részletet. Az intézmény részéről sem volt semmi akadálya a programnak, ráadásul arra is nyílt lehetőségük, hogy benyújtsanak egy kérvényt arra vonatkozóan, hogy ingyen megkaphassák a vetítésnek helyet adó termet.
 
Itt jött azonban a hidegzuhany.
 
Galgóczy Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere, aki a kerületi kulturális ágazatért felelős képviselő, kijelentette, hogy nemcsak ingyenesen, de pénzért sem lesz lehetőség a vetítésre. Makai Tibor, a Jobbik 18. kerületi önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, hogy teljesen ledöbbent, mint fogalmazott, "a kerület fura urának" döntésén. Hozzátette, hogy a párt, ha szükséges, kifizetné a bérleti díj teljes költségét is, de erre a felvetésre is teljes elutasítást kapott reakcióként, valamint azt a számára érthetetlen választ, hogy ha megtörténne a vetítés, akkor "azután minden kerületi párt kulturális rendezvényeket kezdene el rendezgetni"
 
Megkerestük mi is a PIK intézményvezetőjét, aki elmondta, hogy az alpolgármester a fenntartó képviseletében valóban felhívta, és azt mondta neki, hogy az önkormányzat nem támogatja a politikai pártok kampányon kívüli rendezvényeit a közösségi házban, "mert van székházuk". Mindez már a kerületi jobbikos önkormányzati képviselővel, Makai Tiborral történt időpontegyeztetés után volt, közvetlenül azután, hogy az ingyenes terembérlésre vonatkozó igénylést megküldték Galgóczi Zoltán alpolgármesterhez, akinek az ingyenes és kedvezményes terembérlet elbírálása a hatáskörébe tartozik.
 
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon, ha nem igényelték volna a jobbikosok az ingyenes terembérlést, akkor megszülethetett volna-e a szerződés, hiszen akkor nem kellett volna engedélyeztetni azt a fideszes alpolgármesterrel. Ezt azonban már nem tudjuk meg, az intézményvezető csak annyit mondott, hogy "talán, ha a kérés nem megy be Galgóczy úrhoz, ha nem kerül ez a kérdés politikai szintre, akkor lehet, hogy ez a dolog egy teljesen normális, listaáras" történet lett volna. Így viszont nem lett az, az intézményvezető pedig nyilván nincs abban a helyzetben, hogy a fenntartójának szóbeli kérését felülbírálja. Megerősödött tehát, hogy az akadályt egyértelműen a fideszes alpolgármester döntése jelenti, így természetesen megkerestük őt is. 
 
Galgóczy Zoltált telefonon értük utol, és készséggel válaszolt is kérdéseinkre. Megtudtuk, hogy nem A lovasíjásszal van baja, és nem is a Jobbikkal, csupán "elvi kérdés" nála az, hogy "pártpolitikai rendezvényeket önkormányzati fenntartású közintézményekben kampányidőszakon kívül" nem szeretne látni. Ő is azt javasolta, hogy a kerületi jobbikosok a saját irodájukban (ő mondjuk következetesen székháznak mondta, de ezen ne akadjunk fenn) tartsák meg. Természetesen hozzátette, hogy nem a tartalommal van gondja, és számára teljesen mindegy, hogy a szervező a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Fidesz vagy a KDNP, kampányidőszakon kívül a "közművelődési közintézményben a közművelődési intézmény által szervezett szakmai, kulturális programok folynak". 
"A pártok ne tegyék be a lábukat, mert akkor holnaptól kezdve bármelyik párt azt mondja, hogy ő szeretne ezt-azt-amazt, és akkor minden hétvégén lesz egy pártrendezvény egy közművelődési intézményben, ami meg megkérdőjelezheti a közművelődési intézményeinknek a fenntarthatóságát, hogy akkor minek vannak közművelődési intézményeink, ha a pártok rátelepszenek a közművelődési intézményeinkre"
- hangsúlyozta. 
 
Érdemes egyébként megjegyezni, hogy egyáltalán nem ördögtől való gondolat az, hogy pártok közintézményekben tartsanak programokat, amelyekre bőven találhatunk példát az ország minden pontján, legyenek azok előadások, konferenciák, lakossági fórumok, vagy bármi egyéb. Az talán érhető, hogy rendszeresen egyik párt se vegyen igénybe teljesen ingyen egy termet, de szerény véleményünk szerint olykor-olykor megengedhető, főleg, ha szigorúan kulturális eseményről van szó. Jelen esetben pedig abszolút arról. Pénzért pedig pláne.
 
"Lehet, hogy máshol ezt engedélyezik, de nekem erről ez az álláspontom" - szögezte le, majd megtudtuk, hogy ha esetleg a polgármester máshogy látja, akkor "a végső szót ő, illetve a képviselő-testület mondja ki". Persze nem valószínű, hogy erről testületi ülést tartanának.
 
Makai Tibor jobbikos önkormányzati képviselő viszont a kérdésünkre elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy más helyen meg tudják tartani a vetítést. "Dolgozunk annak lehetőségén, hogy mindezek ellenére a filmvetítés megvalósuljon. Igaz, lényegesen kisebb helyiségben, kedvezőtlenebb technikai feltételekkel, kisebb vetítővásznon, de változatlan lényegi mondanivalóval" - fogalmazott.