Betiltották a homoszexuális felvonulást Szentpéterváron

"A hatóságok a homoszexuális propagandát tiltó (a kiskorúak védelmére hivatkozva hozott) törvényt használták ürügyként, amelyet (az indoklás szerint) ez a tüntetés megsérthet" - tudatta közleményében a GayRussia nevű civil szervezet.
 
A szervezők először július 25-re próbálták meg bejelenteni a felvonulást, de a városi hatóságok "többé-kevésbé hasonló indoklással" akkor is elutasították a kérelmüket.

Májusban Moszkvában próbáltak tüntetni, nem sok sikerrel

Az orosz törvényhozás 2013-ban fogadta el azt a jogszabályt, amely pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtja a kiskorúak jelenlétében folytatott homoszexuális propagandát. A törvény - elsősorban a nyugati országokban - heves bírálatokat váltott ki.
 
Oroszországban, ahol a homoszexualitást 1993-ig bűncselekménynek, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették, rendszeresen betiltják a homoszexuális felvonulásokat.
 
A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisok ellen elkövetett, szerintük a hatóságok által eltűrt, sőt "bátorított" erőszak.