Két év alatt 1500 embercsempészt fogtak el Szerbiában

A szerb rendőrség és hadsereg közös járőrözésbe kezd a Macedóniával, illetve Bulgáriával közös határszakaszon.

A szerb belügyminisztérium egyre több hasonló esetet leplez le, az utóbbi két évben állítólag már 1500 embert tartóztattak le embercsempészet gyanújával.

Kedden két akció keretében fogták el a csempészeket a szerb-bolgár határ közelében, egyik esetben szíriai, a másikban afganisztáni és pakisztáni migránsokat szállítottak – közölte a belügyminiszter.

A szerb kormány vasárnap jelentette be: az embercsempészet és az illegális határátlépések megakadályozása érdekében a rendőrség és a hadsereg közös járőrözésbe kezd a Macedóniával, illetve Bulgáriával közös határszakaszon.

A szerbek szerint azóta torlódnak fel a migránsok az országban, amióta Magyarország két hete mélységi határőrizetet vezetett be. A rendőrség és a hadsereg közös járőrözésével szeretné ezt most Szerbia megakadályozni.

A magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a közös határon létesített röszkei és a tompai tranzitzónába, ahol benyújthatják menedékjogi kérelmüket. Az MTI szerint Szerbián az év eleje óta több mint 100 ezer közel-keleti és afrikai migráns haladt át, annak ellenére, hogy március elején hivatalosan lezárult az úgynevezett balkáni útvonal.