Goodbye refugees!

A mintaország: a svédek 80 ezer bevándorlót toloncolnak ki, és küldik haza őket. Ébredeznek a svéd hatóságok.

Svédország mintegy 80 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akiknek a menedékjog iránti kérelmét tavaly elutasították - közölte szerda este Anders Ygeman svéd belügyminiszter.

A miniszter az SVT svéd televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány a rendelkezés végrehajtására utasította a rendőrséget és a bevándorlási hatóságot.
    
Mint kifejtette: rendes esetben az elutasított menedékkérőket menetrend szerinti repülőjáratokon szállítják vissza hazájukba, a nagy számra való tekintettel azonban ezúttal charterjáratokat bérelnek erre a célra. Hozzátette, hogy várhatóan így is évekig tart majd, amíg mindenkit kitoloncolnak.

[fb_pages_codes:immigration]

Csaknem minden másodikat elutasítják

Svédországban tavaly 163 ezer menedékjog iránti kérelmet adtak be. Az év végéig feldolgozott mintegy 60 ezer kérelem 45 százalékát utasították el.
    
A skandináv országban a menekültválság miatt tavaly év végén újra bevezették a határellenőrzéseket, január óta pedig minden autóbusz- és vasúttársaság köteles azoknak az utasainak a személyazonosságát megvizsgálni, akik a Dánia és Svédország közötti Öresund-hídon utaznak. A kormány közlése szerint azóta napi néhány százra csökkent a menekültek száma, amely korábban a heti tízezret is megközelítette.

íyx

Volt szexuális erőszak, csak egy kicsit elhallgatták

A svéd szólásszabadság is csak addig tart, amíg a PC határait nem kezdi feszegetni. Így történhetett, hogy csak napokkal később - január közepén - derült ki: Svédországban is előfordult fiatal lányok csoportos szexuális zaklatása, de a rendőrség elhallgatta az ügyet. Az eset a tavaly augusztusi "We are Sthlm" zenei fesztiválon történt. A belső használatra szánt rendőrségi jelentések részleteit egy napilap hozott nyilvánosságra. Az ügy azért is keltett hatalmas felháborodást, mert mint Köln rendőrsége roppant lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért, bevándorlók által elkövetett szexuális támadások.

A fesztiválon mintegy 50 bevándorló hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek "dörgölőzésben és fogdosásban".

A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak.

Segítette a bevándorlót, cserébe megölték

Tragikus hír járta be a napokban a svéd médiát: egy migráns késelt halálra egy 22 éves svéd nőt Mölndal városában. A gyilkosság egy fiatalkorúakat befogadó menekültközpontban történt, ahol a lány önkéntesként dolgozott. A központban 14-17 éves, Svédországba egyedül érkezett bevándorlókat szállásolnak és látnak el.

A hírek szerint a nőt hátba szúrta egy fiatal migráns fiú, az áldozat kórházba szállítás után belehalt a sérülésbe.

A hatóságok elmondása szerint a svédországi befogadóközpontokban egyre gyakoribbak a rendőrségi riasztások, a bevándorlókkal pedig egyre több a probléma. Múlt héten például egymásnak estek a migránsokk egy konfliktus miatt, és szintén előkerült a kés, igaz, az az eset nem követelt halálos áldozatot.

A késelés épp aznap történt, mikor Dan Eliasson, a svéd rendőrség vezetője további 4100 rendőrt igényelt a terrorizmus elleni harchoz, a migránsok kitoloncolásához és a menekültszállások rendőrségi figyeléséhez.

Rákényszerülünk arra, hogy válaszoljunk a "menekülteket" befogadó központokban kitört számos csetepatéra. Helyenként ez jelentős rendőrségi erőket köt le. Nem ez volt a helyzet hat hónappal ezelőtt, és ez azt jelenti, hogy nem leszünk képesek hatékony választ adni más területeken - mondta Eliasson a svéd TT hírügynökségnek.

Majd talán most, ha elkezdik visszatoloncolni az úgynevezett menekülteket oda, ahonnan elindultak.