Toroczkait nemrég győzködték a svédek, hogy Európának kellenek a migránsok – most ide küldenék őket

Svédország nagykövete egy éve Ásotthalmon járt.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy Svédország júliusban új, szigorúbb szabályokat léptetett életbe. Eszerint a hatóságok a következő években csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adhatnak ki a menekülteknek, és a családegyesítést is korlátozzák.

Az MTI szerint emberjogi szervezetek élesen bírálták a drasztikusan megváltozott szabályozást. Svédországban a hatóságok szerint valamivel több mint ezer olyan menedékkérő van, akit vissza akarnak küldeni Magyarországra, és több mint 152 ezer olyan, aki a skandináv országban várja menedékkérelme elbírálását.  

Toroczkai László emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt a polgármesteri irodájában ült a svéd nagykövet, hogy meggyőzze a polgármestert arról, hogy ne harcoljon a migráció ellen,

„mert a migráció az jót tesz Európának.”

Az ellenzéki néppárt politikusa hozzáteszi: most meg – amikor már nagy baj van Nyugaton – azért fenyegetik Magyarországot, mert az ország nem akarja visszavenni a több százezer Svédországban tébláboló migránst, akit nemrég még „welcome” táblákkal hívtak be Európába ezek – a szavai szerint – „nyomoronc nyugati politikusok”.

A településvezető az Alfahír Hírportál kérdésére felidézte az ominózus találkozást: eszerint az egyik rangos munkatársával együtt érkező nagykövet azzal igyekezett meggyőzni Toroczkai Lászlót, hogy Svédországban eredményesen integráltak bevándorlókat, például a magyarokat is. Toroczkai ehhez azért hozzáfűzte, hogy a magyarok és a svédek egyaránt a keresztény civilizációban élnek, illetve azt is elmondta a nagykövetnek, hogy el tudja fogadni, hogy lehetnek eseti példák az integrációra, de elsősorban az eltérő kultúrájú emberek többmilliós, tömeges mértékű bevándorlása esetén jelentkeznek a nagymértékű nehézségek.

A településvezető kijózanító szavai azonban süket fülekre találtak a diplomaták részéről. Most pedig alighanem a fagyi visszanyalt, Svédország megtapasztalta, hogy milyen a keserű igazság; az ásotthalmi polgármester által említett tömeges mértékű bevándorlás.

Svédország most megtanulhatja azt is, hogy legközelebb talán Toroczkait is érdemes hallgatnia.