„Bezártam az üzletem és Szkopjéba jöttem” – több tízezren a macedón utcákon

Szkopjéban a kormányfői hivatal előtt gyülekező demonstrálók macedón és albán zászlókat lengettek, miközben azt kiabálták, hogy "győzelem, győzelem".

"Bezártam az üzletem, összepakoltam és Szkopjéba jöttem. Ki kell állnunk és szembe kell szállnunk a bűnözőkkel. A börtönben van a helyük, nem a kormányban"

- mondta egy 45 éves tüntető, aki 130 kilométert utazott, hogy részt vegyen a demonstráción.

A tiltakozók közül többen kijelentették, hogy egészen addig az utcán maradnak, amíg el nem érik a Nikola Gruevszki miniszterelnök vezette kormány lemondását. A kormányfő hétfőre hirdette meg a „nagy nemzeti összejövetelt”.

A tüntetések azután kezdődtek Macedóniában, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke hangfelvételeket tett közzé, amelyeken állítása szerint a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Korábban az alfahir.hu is beszámolt az etnikailag megosztott ország konfliktusáról, amely az elmúlt hetekben kisebb fegyveres összecsapásokat is elszenvedett.

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató, lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.