Biden azt mondta az ukrán elnöknek, hogy bízik az amerikai katonai segély folytatásában

Biden azt mondta az ukrán elnöknek, hogy bízik az amerikai katonai segély folytatásában

Az amerikai elnök kijelentette, harcolni fog azért, hogy az ukránok megkapják a szükséges muníciót.

Joe Biden amerikai elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segély folytatásában, amelynek megszavazását jelenleg a kongresszusban akadályozzák - számol be az MTI.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szombaton az ukrán kivonulást és Avdijivka elestét az amerikai kongresszus "tétlensége" bizonyítékának nevezte.

"Harcolni fogok azért, hogy (az ukránok) megkapják a szükséges muníciót"

- hangoztatta a demokrata elnök.

Joe Biden emellett abszurdnak és etikátlannak nevezte a katonai segélyek folyamatos blokkolását a kongresszus részéről.

Az elnök arról is beszélt, hogy az amerikai katonai segítség folytatása nélkül félő, hogy újabb ukrán város kerül az orosz fegyveres erők kezére.

Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Adrienne Watson

sürgette az amerikai parlamenti képviselőket, hogy "késedelem nélkül" hagyják jóvá a 60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.

Ukrajna már hónapok óta reménykedett abban, hogy megszavazzák ezt a kulcsfontosságú segélyt, amelyről a második hivatali ciklusáért kampányoló Joe Biden kormánya döntött, de a republikánus ellenzék a kongresszusban akadályozza.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)