Biden bírálta Netanjahut, miközben Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta

Biden bírálta Netanjahut, miközben Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta

Az amerikai elnök szerint az izraeli kormányfő több rosszat tett, mint jót a döntéseivel.

Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden amerikai elnök szombaton az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában, ugyanakkor bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt - írja az MTI.

Biden az interjú során ismét felemelte szavát az izraeli hadseregnek (IDF) a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen tervezett szárazföldi művelete ellen, kiemelve: a műveletet nem indíthatják meg addig, amíg Izrael nem biztosítja a városban összezsúfolódott civilek evakuálását.

Jelenleg Rafahban él az izraeli-palesztin háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele.

Jóllehet Biden a művelettel kapcsolatban megfogalmazott bírálata ellenére is Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta, kiemelve, hogy soha nem hagyná magára Izraelt, ugyanakkor bírálta a zsidó állam miniszterelnökét.

"Azt gondolom, több rosszat tett, mint jót"

- fogalmazott Netanjahunak az októberben indult gázai háborúban hozott döntéseire utalva.

"Joga van megvédeni Izraelt, és joga van folytatni a Hamász elleni műveleteket. Mindazonáltal muszáj nagyobb gondot fordítania a műveletei miatt elveszett ártatlan életekre" - fogalmazott BIden.

"Vannak azért vörös vonalak. Több mint 30 ezer palesztin halála elfogadhatatlan"

- húzta alá Biden.

Az amerikai elnök szerint Netanjahu voltaképpen Izraelnek árt azzal, ha nem akadályozza meg a civilek halálát, mert a veszteségek "ellenkeznek mindennel, amit Izrael képvisel".

Biden már korábban is figyelmeztetett, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi közösség szimpátiáját a gázai civil áldozatok egyre növekvő száma nyomán.

Mindeközben az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, további humanitárius segélyeket küld a Gázai övezetbe tengeri úton.

A Virginia államból induló General Frank S. Besson nevű hadihajó egyelőre a segélyszállítmányok célba juttatásához szükséges, a partra kiépítendő ideiglenes móló felállításához szükséges eszközöket fogja a térségbe szállítani - derült ki a közleményből.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnököt és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt ábrázoló molinók egy Tel-Aviv-i irodaház falán 2024. március 5-én. A héber nyelvű felirat jelentése: „Te vagy a vezető, te irányítasz, te vezetsz el a teljes győzelemhez.” MTI/EPA/Abir Szultan)