Bírálta az unió vezetőit Erdogan

"Miért nem engedik be Törökországot az Európai Unióba?" - tette fel a kérdést Erdogan, Isztambulban elhangzott beszédében. Szerinte Törökország mind a gazdaság fejlettségét, mind a konkrét uniós tagsági kritériumok teljesítését tekintve jobban áll, mint több EU-tagország.

Az unió pénzügyi és egyéb támogatást, továbbá vízumkönnyítést helyezett kilátásba, valamint a török EU-csatlakozási tárgyalások számos témafejezetének megnyitását tervezi cserébe azért, hogy a török határrendészet fogja fel az Európába irányuló menekültáradatot.

Török szakértők kételkednek abban, hogy a migránsok törökországi feltartóztatása eredményes lehet. A kérdés nyilván vezető téma lesz Angela Merkel német kancellár vasárnapi isztambuli látogatása során. 

Isztambuli beszédében a török elnök ironikusan szólt arról, hogy a minap még többen is a Nobel-békedíj idei lehetséges várományosaként emlegették Merkelt. Erdogan szerint politikai szempontok játszanak közre abban, ha valakit "30-40 ezer menekült befogadásáért" már lehetséges Nobel-díjasnak tekintenek, miközben Törökország 2,2 millió szíriait, valamint 300 ezer irakit fogadott be, de fel sem merült a díjra esélyesek között. Az idei Nobel-békedíjat végül a tunéziai nemzeti párbeszéd négy résztvevője kapta meg.