Borsod 6.: "Ez a választás a falvakban fog eldőlni"

Borsod 6.: "Ez a választás a falvakban fog eldőlni"

Bár még mindig több mint egy hónap van az időközi országgyűlési választásokig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzetében, a Fidesz láthatóan elkeseredett harcra rendezkedett be. Az ellenzék jelöltjével, Bíró Lászlóval szemben nemcsak országos szintű lejáratóhadjárat indult, de még azt is sikerült elérni, hogy pártja, a Jobbik nem lehet hivatalos jelölőszervezet. 

Emlékezetes, hogy 2020-ban volt már egy időközi, Dunaújvárosban, amit az ellenzék úgy nyert meg simán, hogy a Fidesz arra sem volt képes/hajlandó, hogy saját logóval jelöltet állítson. Borsod 6-ban ez mindenképpen sikerült neki, hiszen a néhai Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítják, aki egyébként az elmúlt 3 évet Washingtonban töltötte

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/WCr93Xne0Eo.jpg?itok=cJDodQET","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=WCr93Xne0Eo&feature=emb_title&ab_channel=nemzeti1tv","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A két választás merőben eltér egymástól, legalábbis az erőviszonyok tekintetében - fogalmazott felvetésünkre Tóth Tamás. Az Iránytű Intézet politikai elemzője ezzel magyarázta a különböző kampánystratégiákat is. 

Jogszabályt sértett: Koncz Zsófiát eltiltották, hogy gyerekeket használjon fel kampánycélokra

A Blikk információi szerint a helyi választási bizottság elmarasztalta Koncz Zsófiát attól, hogy gyerekekkel kampányoljon. A fideszes jelölt saját közösségi oldalára is feltette a képeket, amely után a független Tóth Ádám a helyi választási bizottsághoz fordult. A választási bizottság megállapította, hogy Koncz Zsófia jogsértést követett el, amelyért a Fidesz jelöltjét elmarasztalták, de bírságot nem szabott ki.

A dunaújvárosi egy olyan körzet, ahol a Fidesz eleve gyenge volt, igazából remény sem volt a győzelmére, így egyértelmű, hogy miért volt a kormánypártok részéről visszafogott a kampány. Borsod 6-os számú választókörzetében azonban koránt sem állnak rosszul, a jelöltjük 49 százalékot ért el korábban - emlékeztetett az elemző. 

"Fontos leszögezni, hogy nem csak a kétharmados többség elvesztése vagy megtartása a tét. Mivel ez a Fidesz szempontjából egy nyerhető körzet, így a választás elvesztése komoly üzenet lenne 2022-re, hiszen ha a Fidesz számára kedvező terepen is megnyerhető egy választás az ellenzéki összefogás révén, akkor az motiváló erővel hatna mind az ellenzéki pártokra, mind szavazóikra.

Hatalmas ütés lenne egy győzelem az ellenzék részéről"

- magyarázta Tóth Tamás.

A csernelyi varroda volt munkatársa cáfolta a Bíró László ellen felhozott fideszes vádakat

Miért fenyegette meg a varrónőket? - kérdezte telefonon Bíró Lászlót a magát Hírtévének nevező csatorna egyik kormányzati propagandistája. Heiter Dávid egy kreált ügyről próbált valami valódi információt kicsikarni a borsodi időközi választás ellenzéki jelöltjétől. Szerinte ugyanis "megbízható" informátorok azt állítják, hogy Bíró László fegyverrel fenyegette és nem fizette ki a korábban a tulajdonában lévő csernelyi varroda munkásait.

De vajon milyen hatásai lehetnek a választói hajlandóságra az elmúlt hetek botrányainak? Lehet-e érdeke valamelyik erőnek a tudatos zavarkeltés?

Mivel ez egy időközi országgyűlési választás, így nem számíthatunk akkora részvételi arányra, mint egy normál választási időszakban. Időközi választásokkor az a tapasztalat, hogy a pártok - beleértve a Fideszt is - nem akarnak új szavazókat megnyerni, hanem legfőbb cél a meglévők aktivizálása - válaszolta az Iránytű Intézet munkatársa, hozzátéve: a Fidesz ebben a körzetben kicsit szűkebb mozgástérrel rendelkezik, mint az ellenzék jelöltje, aki az ellenzéki szavazókon kívül a bizonytalanok és a kormánypárti szavazók közül is tud szavazatokat szerezni. 

"Másrészt azonban a kormánypártok komoly előnnyel rendelkeznek a független és kormánypárti polgármesterek révén. Így hiába tűnik kevésnek a Koncz Zsófia virtuális kampánya, ugyanis a háttérben a Fidesz az említett polgármestereken keresztül fogja szavazatait maximalizálni. Tehát a kisebb településeken és leginkább a falvakban a polgármesterek fogják elvégezni a kampány oroszlánrészét.

Így a falvakban erős kormánypárti fölény várható, akár azt is mondhatjuk, hogy ez a választás a falvakban fog eldőlni"

- magyarázta Tóth Tamás. 

Egyébként a politikai elemző úgy látja, hogy az olyan komoly hullámokat kiváltó ügyek, mint az SZFE sem illeszthető be ebbe a kampányba, egyszerűen ez kevésbé súlyos kérdés helyben. "Inkább a helyi problémákkal és visszaélésekkel kell kampányolnia az ellenzéki jelöltnek" - hangsúlyozta.