Bíróság elé állítják a palesztin fiút élve elégető ultraortodox zsidót

Támadói lecsaptak rá, elrabolták, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották.

Az illetékes jeruzsálemi bírósághoz néhány napja benyújtott igazságügyi pszichiátriai szakvélemény cáfolja azt az állítást, hogy a 31 éves, jeruzsálemi illetőségű Joszef Hájim Ben Dávidot az elmeállapota miatt ne lehetne bíróság elé állítani, és leszögezi, hogy felelősnek tekinthető tetteiért.

2014 nyarán három izraeli elrabolta, majd megölte a 16 éves palesztin Mohammed Abu Kdeírt, hogy ezzel bosszulják meg három izraeli tizenéves korábbi elrablását és meggyilkolását.

A palesztin tinédzser az utcán sétált Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab negyedében, amikor támadói lecsaptak rá, elrabolták, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották.

A brutális gyilkosságot Ben Dávid két kiskorúval együtt követte el, de tavaly decemberben a bíróság csak a két kiskorút ítélte el, mert az emberölést kitervelő és a gyilkosság végrehajtását irányító Ben Dávid védői arra hivatkoztak, hogy a férfi nem beszámítható.

A vádlott korábban egy szemüvegbolt vezetője volt Jeruzsálem egyik ultraortodox negyedében, és tette elkövetése előtt pszichiátriai kezelés alatt állt. A három szakember által jegyzett igazságügyi elmeorvosi vizsgálat azonban megállapította, hogy noha korábban gyógyszeresen is kezelték, a férfi nem elmebeteg és nincs szüksége zárt osztályon való kezelésre. A szakvélemény készítését vezető orvos várhatóan egy hónap múlva fog tanúskodni ügyében a bíróságon.

Az egész Izraelt megrázó gyilkosság három nappal azután történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúból Abú Kdeírt megölő három izraelit néhány nap alatt elfogták, s tettüket mindannyian beismerték.

A három izraeli fiatal elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és palesztinok között, és az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.