Felmérés: hiányos a bírói függetlenség Magyarországon

Felmérés: hiányos a bírói függetlenség Magyarországon

Idén első alkalommal vettek részt a magyar bírák a Bírói Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) felmérésén - írja az Index. A bírói függetlenség területén rögtön Európa legrosszabb országai közé kerültünk.

Az ENCJ vizsgálata önkéntes és anonim volt, magyar részről 429 bíró és 300 ügyvéd vett részt benne. A bírák a bíróságok függetlenségét 10-es skálán 7-esre értékelték, ez 25 ország közül az ötödik legalacsonyabb érték.

Többségük nyomásgyakorlást nem érzékelt, 12 százalékuk tapasztalt olyat az elmúlt két évben, hogy az ügyek kiosztásának szabályaival ellentétes módon történő választás befolyásolta az ügy kimenetelét. Az Országos Bírói Hivatal (OBH) és egyéb vezetők esetében a bírók 14 százaléka érzi úgy, hogy nem tartják tiszteletben a függetlenséget, a kormánnyal kapcsolatban ez az érték 40 százalék, ugyanez jött ki a médiára és a közösségi médiára vonatkozó kérdésre is.

49 százalék úgy érzi, a szakmai előmenetel nem csak a képességeken és a tapasztalaton múlik, 53 százalék szerint a Kúria álláshirdetéseinél a törvényes szempontokon kívül mást is figyelembe vesznek.

Az ENCJ két országot emelt ki, ahol a bírói függetlenséggel több probléma is van: Románia és Magyarország.