Idén is rekordszámú, 293 újságíró volt börtönben világszerte, Kínában ülnek legtöbben a munkájuk miatt

Idén is rekordszámú, 293 újságíró volt börtönben világszerte, Kínában ülnek legtöbben a munkájuk miatt

Ismét rekordszámú újságíró volt börtönben, és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű újságíró-jogvédő szervezet csütörtökön hajnalban kiadott éves jelentése szerint.

Ebben az évben - december 1-jéig - 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280.

Azokon kívül, akiket bizonyítottan munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg, 18-an haltak meg úgy, hogy gyaníthatóan munkájukért ölték meg őket, de túl nehéz volna bizonyítani ezt az indítékot

- fogalmaz jelentésében a szervezet. 

A dokumentum kiemeli: noha a bebörtönzések indoka országonként nagyon eltérő, a rekordszámú eset jól érzékelteti a világban zajló politikai felfordulást és a független újságírással szembeni egyre nagyobb türelmetlenséget.

"Ez már a hatodik egymást követő év, amelyben a CPJ adatai szerint rekordot dönt a börtönben lévő újságírók száma" - állapította meg közleményében Joel Simon, a nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.  

A szervezet 40 év óta tartja számon az újságírók elleni erőszakcselekményeket és törvénytelenségeket.

"Az újságírók számára óriási nehézséget jelent, hogy a kormányok egyre eltökéltebben akarják az ellenőrzésük alatt tartani és érdekeiknek megfelelően tárni a nyilvánosság elé az információkat. Különösen szomorú, hogy Mianmarban - a február 1-jei katonai hatalomátvétel óta - és Etiópiában ismét elnyomják a sajtószabadságot"

- fogalmazott Simon.

A legtöbb újságíró - 50 - Kínában volt börtönben az idén, utána Mianmar következik 26-tal, aztán Egyiptom 25-tel, Vietnam 23-mal és Fehéroroszország 19-cel a CPJ adatai szerint. Az idei jelentés említi meg először a Hongkongban bebörtönzött újságírókat.

A nyugati féltekén az újságírók számára továbbra is Mexikó a legveszélyesebb ország, mert a szervezett bűnözést és a korrupciót felfedni akaróktól rendszeresen így szabadulnak meg a bűnözők - írta a CPJ.