BL-döntő: a franciák a brit szurkolókat szidják a viselkedésük miatt

BL-döntő: a franciák a brit szurkolókat szidják a viselkedésük miatt

A francia sportminiszter szerint elsősorban a brit szurkolók hibáztathatók a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntője előtt kialakult káoszért, a liverpooli polgármester viszont úgy véli, bocsánatkérés jár az angol csapat drukkereinek.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter hétfőn az RTL televíziónak úgy nyilatkozott, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, hogy honnan szerezték be ilyen nagy számban a hamisított jegyeket. A tárcavezető szerint az FC Liverpool - ellentétben a Real Madriddal - nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

A miniszter úgy fogalmazott, sajnálatos volt, hogy könnygázt kellett bevetni, ami semleges drukkereket, családokat, gyerekeket is érintett. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaország alkalmas nagy sportesemények megrendezésére és emlékeztetett a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra.

Mint mondta, a történtek tanulságait le kell vonni, tekintettel a jövő évi rögbi-világbajnokságra és a 2024-es párizsi olimpiára. Oudéa-Castéra Gérald Darmanin belügyminiszterrel részt vesz azon a válságülésen, amelyet hétfőn (ma) délelőtt tartanak a szombati eseményekkel kapcsolatban.

A rendőrség az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Liverpool polgármestere, Joanne Anderson "rendkívül undorítónak" nevezte a francia rendőrség fellépését a brit szurkolókkal szemben. A politikus, aki maga is ott volt szombaton este a Stade de France-ban, a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a hatóság "rendkívül brutálisan" lépett fel, ráadásul a mérkőzés szervezése "kaotikus" volt.  

Szerinte a Liverpool drukkerei bocsánatkérést érdemelnek.

"A szurkolóinkat sztereotipizálják. Minél több történetet hallok, annál dühösebb leszek. A drukkereknek több tisztelet jár"

- fogalmazott a polgármester, aki közölte: Liz Truss külügyminiszter közbenjárásával arra kéri az UEFA-t és Emmanuel Macron francia elnököt, hogy vizsgálják ki a történteket.

"Szégyen, hogy a szurkolókat hibáztatják" - írta a Twitteren Anderson.

Az angol szurkolók egyébként tavaly is botrányt keltettek, amikor az Európa-bajnokság Londonban rendezett olasz-angol fináléjára ugyancsak jegy nélkül szöktek be. Akkor az olaszok nyertek.