Bocsánatot kértek az emberi jogok eltiprójától

Ezek után Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszaküldi Stockholmba nagykövetét, akit a hónap elején rendelt haza.

A svéd külügyminisztérium nem erősítette meg a hírt, de annyit közölt, hogy Stockholm rijádi nagykövete arról biztosította Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodót, hogy Margot Wallström közelmúltbeli nyilatkozataival "nem akarta megsérteni Szaúd-Arábiát vagy az iszlámot" (egymást közt: a vahabita diktatúra minden, csak nem az iszlám - a szerk.).
    
"Reméljük, hogy hamarosan viszontlátjuk a szaúdi nagykövetet Stockholmban, és a két ország kapcsolata visszatér a megszokott kerékvágásba" (a megszokott kerékvágást lásd a fegyverkereskedés résznél - a szerk.) - írta közleményében a külügyi tárca.
    
Rijád a hónap elején rendelte haza nagykövetét Stockholmból, miután a tárcavezető a svéd parlamentben azt mondta, hogy Szaúd-Arábia megsérti a nők jogait. Wallström bírálta azt is, hogy Raif Badávi szaúdi bloggert és emberi jogi aktivistát tíz évi börtönbüntetésre és ezer botütésre ítélték, továbbá "diktatúrának" minősítette a szaúdi királyságot (mivel az - a szerk.).
   
A külügyminiszter szavai miatt Szaúd-Arábia március közepén megakadályozta, hogy Margot Wallström beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán, Svédország pedig bejelentette, hogy felmondta az idén lejáró, több milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét Rijáddal.


Ez a kedves kis hír több szempontból érdekes. Lássuk csak:

1. Ha egy ország a Nyugat szövetségesének minősül (értsd: Iránnal szemben áll), akkor nem diktatúra, mégha amúgy lábbal tiporják az országban az emberi jogokat.

2. Bődületes kettős mérce: Svédország előszeretettel hisztizik, ha valahol a szabadságjogok, vagy éppenséggel a sajtószabadság megsértését tapasztalja (lásd: hazánk), de most elnézést kér egy fundamentalista alapokon nyugvó diktatúrától.

3. Végezetül: a demokrácia, az emberi jogok és a sajtószabadság felkent harcosa, Svédország amúgy vígan csencselget fegyverekkel egy demokráciát, emberi jogokat és sajtószabadságot hírből sem ismerő - amúgy a világ legnagyobb fegyverimportőreként - ismert diktatúrával.